ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ντονμέζ: Το Γιαβούζ θα αρχίσει μέχρι την Τρίτη γεωτρήσεις νότια της Κύπρου

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της

Newsroom Κ, Αθήνα

Σήμερα ή αύριο ξεκινά τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο σημείο Μόρφου 1, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφέροντας ότι δεν θα δώσουν πέρασμα ‘στην ενεργειακή πειρατεία’ στην Μεσόγειο. Υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει τέσσερα τερματικά LNG.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας με τίτλο «οικοδομώντας το μέλλον», ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι «έχουν επιταχυνθεί οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι εργασίες παραγωγής», προσθέτοντας ότι «συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες και εργασίες γεώτρησης στις θάλασσες της Τουρκίας και στα πεδία που την έχει ‘εξουσιοδοτήσει’ τη ‘τδβκ’». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «πρέπει όλος ο κόσμος να αντιληφθεί τη αποφασιστικότητα και σοβαρότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο». «Ως Τουρκία είμαστε στην Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) και των Τ/Κ μέχρι τέλους. Την περασμένη βδομάδα είχαμε δηλώσει ότι το Γιαβούζ έχει νέο δρομολόγιο και ξεκίνησε για το σημείο Μόρφου 1 όπου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση. Το Σάββατο έφτασε στο σημείο και ξεκίνησε τις εργασίες σταθεροποίησης. Οι τελευταίες προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο το πρωί το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη νέα του γεώτρηση. Θα ξεκινήσει να τρυπά. Ανά πάσα στιγμή θα έρθει η είδηση”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη «γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε»

«Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο». Υποστήριξε ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη «γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε». «Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε «έχουμε πλοία με τα οποία κάναμε πρόοδο στον τομέα της εγχώριας τεχνολογίας και μηχανικούς που εργάζονται μέρα νύχτα με την καρδιά και τη ψυχή τους για το φωτεινό μέλλον του λαούς μας. Η επάρκειά μας σε αυτό το θέμα πρώτα ο Αλλάχ θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Που είναι η Τουρκία που κάποτε δεν είχε ούτε την οικονομική δύναμη ούτε την τεχνική υποδομή να κάνει αυτές τις δουλειές και τώρα πού είναι η Τουρκία που έχει δύο γεωτρύπανα και προσπαθεί να πάρει και τρίτο και που δεν χαρίζει το δικαίωμά της στην ανατολική Μεσόγειο;», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη που έχει τέσσερα τερματικά LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου).

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «από το 2023 θα θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρια του πρώτου πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου που είναι όνειρο της χώρας μας για 70 χρόνια», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα γνωρίσει την πυρηνική τεχνολογία με το Άκκουγιου». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μια άλλη σημαντική διάσταση του Άκκουγιου είναι η μεταφορά γνώσης, λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους έστειλαν στα ρωσικά πανεπιστήμια θα μεταφέρουν την εκεί γνώση στην Τουρκία. «Πρώτα ο Αλλάχ η Τουρκία θα ζήσει μια τεχνολογική επανάσταση», ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο «υπουργός ενέργειας» Χασάν Τατσόι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X