ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντουζαρίκ: Ρεαλιστής ο Γκουτέρες σε ό,τι αφορά την άτυπη διάσκεψη για Κυπριακό

Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε πως σκοπός της διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού

ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ρεαλιστής, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες είναι αισιόδοξος, επιφυλακτικός ή απαισιόδοξος σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη.

Απαντώντας στην ερώτηση κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο ΓΓ είναι ρεαλιστής. Αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις προηγουμένως, έτσι είναι ρεαλιστής».

Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε πως σκοπός της άτυπης διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ώστε τα μέρη να διαπραγματευτούν για μια διαρκή λύση του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλεπτό ορίζοντα.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ επιθυμεί να αναλάβει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ θα προχωρήσει με βάση τα αποτελέσματα των άτυπων συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τα μέρη καλούνται να είναι δημιουργικά και "ο ΓΓ θα τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν διπλωματική γλώσσα κατά ένα ειλικρινή τρόπο". Επανέλαβε πως πρόκειται για άτυπες συνομιλίες.

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως "όπως ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, ο ΓΓ συγκαλεί εδώ στη Γενεύη μια άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό". Πρόσθεσε πως ο ΓΓ αποφάσισε να έχει αυτή την άτυπη διάσκεψη μετά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και που έγιναν εκ μέρους του από την Ειδική Απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ.

"Όπως έχουμε πει επανειλημμένα σκοπός αυτής της άτυπης διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ώστε τα μέρη να διαπραγματευτούν για μια διαρκή λύση του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλεπτό ορίζοντα", σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ποιοι θα ηγηθούν των αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν στην άτυπη διάσκεψη, που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ραμπ και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επεσήμανε πως οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης όταν ο ΓΓ θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Στη συνέχεια ο ΓΓ θα παραθέσει μια ανεπίσημη δεξίωση το βράδυ για όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη το πρωί, σημείωσε, ο ΓΓ θα φιλοξενήσει στο Παλάτι των Εθνών συνάντηση της Ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη δηλαδή και των πέντε μερών. Στη συνέχεια αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με την κάθε μια από τις πέντε αντιπροσωπείες το απόγευμα. Αργότερα το βράδυ θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Αναμένουμε να υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις με διάφορες μορφές την Πέμπτη, αλλά θα δώσουμε αυτές τις λεπτομέρειες σε εσάς αργότερα, είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται κάποια δήλωση για τον Τύπο ή ενημέρωση για το αποτέλεσμα, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως στο τέλος ο ΓΓ θα παραθέσει τα αποτελέσματα των ανεπίσημων συνομιλιών. «Ακόμη δουλεύουμε πάνω στο πώς αυτά θα παρουσιαστούν στον Τύπο», ανέφερε.

Κληθείς να πει ποιο είναι το επόμενο βήμα για τα Ηνωμένα Έθνη εάν δεν διαπιστωθεί η ύπαρξη κοινού εδάφους, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως δεν θα προκαταλάβει το αποτέλεσμα συναντήσεων που δεν έχουν ξεκινήσει.

Επανέλαβε πως ο ΓΓ θα παραθέσει τα αποτελέσματα των ανεπίσημων συνομιλιών. "Ας αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο", ανέφερε. Σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τον ΓΓ μέχρι να ολοκληρωθεί η άτυπη διάσκεψη.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ είναι έτοιμος να συζητήσει για την ουσία του Κυπριακού εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχει κοινό έδαφος, ο κ. Ντουζαρίκ είπε δεν θέλει να προκαταλάβει τι θα γίνει στις συζητήσεις. "Ο λόγος που τους έχει καλέσει είναι για να δει εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για το μέλλον", επανέλαβε.

"Τα μέρη θα πουν ό,τι θέλουν να πουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Ας αφήσουμε τις συναντήσεις να αρχίσουν", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι το θέμα των δυο βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε ότι αφορά την εδαφική πτυχή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ενόψει αυτών των ανεπίσημων συναντήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση