ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:42
 

Ο «Γλαύκος» κρατάει την ExxonMobil στην Κύπρο

Το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο έχει μόλις αρχίσει και οι επόμενες κινήσεις των παικτών θα κρίνουν τη θέση τους στη γεωπολιτική περιφέρεια.

Του Βασίλη Νέδου

Οι ανακοινώσεις της ExxonMobil και της Δημοκρατίας για τα ευρήματα στον στόχο «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) έχουν, βεβαίως, αυτόνομη σημασία, καθώς συνιστούν ένα καίριο βήμα στην ενεργειακή διπλωματία της Λευκωσίας, εντάσσονται, ωστόσο, σε μια ευρύτερη αλληλουχία γεγονότων που συντείνουν σε ένα συμπέρασμα: το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει, στην πραγματικότητα, μόλις αρχίσει και ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουν οι παίκτες τις επόμενες κινήσεις τους θα κρίνει και τη μελλοντική θέση τους στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια. Τα πρώτα δείγματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κατ’ αρχάς εμπορεύσιμο κοίτασμα, γεγονός το οποίο αφήνει αισιοδοξία και για τις επόμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, αλλά και για τα τεμάχια που γειτνιάζουν με αυτό.

Το ερώτημα που προκύπτει αβασάνιστα από τις εξελίξεις στο ενεργειακό της Κύπρου συνδέεται εκ των πραγμάτων με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Ηδη η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει νότια της Κύπρου και τα δύο πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει. Ο «Πορθητής» πλέει στα νότια της Τουρκίας, ενώ το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που έχει προμηθευτεί η Αγκυρα θα κατευθυνθεί προς την Ανατ. Μεσόγειο όταν υποστεί τις σχετικές μετατροπές και την αναμενόμενη μετονομασία.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η ίδια η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που εξελίσσεται από προχθές στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία, αποτελεί ακριβώς μια ισχυρή δήλωση προβολής ισχύος αλλά και παρουσίας στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σκεπτικό της Αγκυρας τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 (στο οποίο η κοινοπραξία Total-ENΙ ανακάλυψε φυσικό αέριο στον στόχο «Καλυψώ») και 7 κάθονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, ήδη η Αγκυρα έκανε πέρυσι μια επίδειξη ισχύος ακυρώνοντας στην πράξη τις έρευνες των Ιταλών της ΕΝΙ στο οικόπεδο 3.

Επιπλέον, ακόμα και τώρα, το «Μπαρμπαρός» κινείται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας έρευνες σε μια περιοχή που αγγίζει ακόμα και το οικόπεδο 1, το οποίο βρίσκεται ελάχιστα ναυτικά μίλια νοτίως της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η στάση της Αγκυρας το επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει πολλά, κατ’ αρχάς για τη σταθερότητα στην περιοχή, επιπλέον για την εξέλιξη των ερευνών υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων.

Οι ανησυχίες που υπάρχουν από την τουρκική κινητικότητα είναι έκδηλες μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών στην περιοχή.

Οι ανησυχίες που υπάρχουν από αυτή την τουρκική κινητικότητα είναι έκδηλες μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών στην περιοχή, όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ από την Αθήνα για αυτοσυγκράτηση όλων όσοι εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αθήνα παρακολουθεί τα γεγονότα από απόσταση. Σε κανένα επίπεδο δεν υφίσταται εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Μάλιστα, χθες ο Ελληνας υπουργός Εθν. Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, σε κλειστό γεύμα που είχε, υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με περίπου 20 επιχειρηματίες, περιέγραψε τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Αποστολάκης εξήγησε στους συνομιλητές του τους παράγοντες για τους οποίους εκτιμά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί επιθετικά και αυτοί συνδέονται κατά κύριο λόγο με το διεθνές περιβάλλον.

Η τρίτη παράμετρος που αναδεικνύεται, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, είναι εκείνη της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ολα δείχνουν ότι η Αγκυρα πιέζει για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα κρατά μακριά από το τραπέζι την κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Για τη φόρμουλα αλλά και την ημερομηνία πιθανής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων πολλά μπορούν να ειπωθούν. Υπάρχει όμως μια σταθερά. Η Ελλάδα διανύει εκλογικό έτος και η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ακόμα ένα γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X