ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λετυμπιώτης - Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στο Κυπριακό

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό και για θέματα επικαιρότητας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας θετικού κλίματος με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την ειλικρινή βούληση και αποφασιστικότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Πρόσθεσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως και κατά τους τελευταίους 14 μήνες, για να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έχουμε ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις της κας Ολγκίν για μια κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ ή ακόμη και για συνάντηση των δύο διαπραγματευτών στην παρουσία της κας Ολγκίν, προτάσεις που δυστυχώς δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον κ. Τατάρ.

Θεωρούμε ότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν να δοθούν απαντήσεις στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλες οι προτάσεις και εισηγήσεις μας δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον κ. Τατάρ.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στα 14 μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα οποία απεστάλη ένα σαφές μήνυμα για την πρόοδο που μπορεί να υπάρξει στα ευρωτουρκικά, μέσα από την αντίστοιχη πρόοδο και στο Κυριακό.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες στέλνουν ένα θετικό και εποικοδομητικό μήνυμα στην Τουρκία για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος, άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και οριστική επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που εμείς χαιρετίζουμε είναι την προσήλωση της κας Ολγκίν και του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για συνέχιση των επαφών της κας Ολγκίν σε Κύπρο, σε πρωτεύουσες της ΕΕ και στην Άγκυρα και θεωρούμε ότι η δεδηλωμένη της βούληση να συνεχίσει τις προσπάθειες είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γνωρίζουμε καλά ότι το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε έχει δηλωθεί και από τον κ. Τατάρ, είναι η Άγκυρα. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρούμε πως μέσα από τα ευρωτουρκικά, μέσα από την πρωτοβουλία μας αλλά και το μήνυμα που έχει στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να υπάρξει αυτή η αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων».

Είπε, επίσης, ότι «οι διπλωματικές μας προσπάθειες δεν θα σταματήσουν στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα της διπλωματίας, πρέπει να αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί. Το μήνυμα που θα στείλουμε ξανά δημόσια και που στέλνουμε συνεχώς αυτούς τους 14 μήνες, μέσα και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, είναι ότι μέσα από τον διάλογο – τον οποίον εμείς επιδιώκουμε – εντός του συμφωνημένου πλαισίου, θα απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες. Μια επανενωμένη Κύπρος, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα είναι μια Κύπρος με περισσότερες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν επικαλείται συνεχώς την κοινωνία των πολιτών, ενώ υπεύθυνη για τη μη λύση είναι η Άγκυρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν χωράει αμφισβήτηση ότι σε όλες τις τοποθετήσεις, με όλες μας τις πράξεις καταδικάζουμε την παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Αυτό που νομίζω η κα Ολγκίν εννοεί, και αυτό που έχει δηλώσει η ίδια επανειλημμένως, είναι ότι πρέπει να αφουγκραστούμε αυτά που λέει η κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «η συνομιλία με την κοινωνία, ιδιαίτερα σε όλο το φάσμα της, είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση για τα επόμενα βήματα της κας Ολγκίν, πέραν της συνάντησης που θα έχει τον Ιούνιο με τον ΓΓ των ΗΕ.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κυβέρνηση του Λιβάνου για το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά διαρκώς το θέμα των μεταναστευτικών ροών, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Για αυτό έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα και είναι απτά τα αποτελέσματα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και με την ίδια προσέγγιση θα συνεχίσουμε».

Τέλος, ερωτηθείς τι μέτρα έχει λάβει ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ για το στέλεχος της Υπηρεσίας που φέρεται να ήταν αναμεμιγμένο στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ζητήματα της ΚΥΠ δεν είναι ζητήματα, τα οποία σχολιάζονται δημοσίως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση