ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πόλυς πίσω από τον Πολυβίου

Με δύναμη από το παρελθόν επανήλθε ο γνωστός δικηγόρος μετά τις αποκαλύψεις Κληρίδη αλλά επί της ουσίας ήταν πάντα εδώ

Η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο «έβγαλε» 74.500 αποτελέσματα για τον Πόλυ Πολυβίου. Πριν άλλων πρώτων συμπερασμάτων λοιπόν προκύπτει η βεβαιότητα πως θα πρέπει κανείς να βυθιστεί. Aν έχει το κουράγιο, στην ανάγνωση για να βγάλει πόρισμα για τα έργα και τις ημέρες του, τα οποία όπως γίνεται κατανοητό είναι πολλά: «Μιλάμε για μια από τις προσωπικότητες της κυπριακής ζωής, η οποία έχει εγκαλέσει Προέδρους μέσα από πορίσματα, αλλά και δημόσια μέσα από χειρισμούς του Κυπριακού. Τα εμφανή είναι τα λιγότερα» είπε στην εφημερίδα νομικός που ξέρει καλά το σύστημα της δικαιοσύνης και το ρόλο συγκεκριμένων οικογενειών που απασχολεί την επικαιρότητα και επανέφερε και το όνομα του κ. Πόλυ Πολυβίου σε αυτήν. Τι ήθελε να πει όμως η συγκεκριμένη πηγή; Πως για τον άνθρωπο και όχι τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου ξέρουμε λίγα.

Πρόσωπο με πρόσωπο

Ο Πόλυς Πολυβίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1949, ενώ ήδη δηλαδή το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου μετρούσε 46 χρόνια πορείας μέσα στην κυπριακή κοινωνία με μεγάλη επιρροή στα πολιτιστικά, πολιτικά αλλά και τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου του 20ού αιώνα. Πορεία η οποία έφτασε μέσω των δαιδαλωδών οικογενειακών οδών, στους απόγονους και επίγονους που σήμερα αποτελούν τις πλέον σημαντικές, όπως φαίνεται, οικογένειες στο σύστημα της εξουσίας της Λευκωσίας. Ο Πόλυς Πολυβίου εν προκειμένω, γόνος του Κοκή Πολυβίου και εγγονός Χρυσαφίνη, είναι παντρεμένος με τη Γεωργία, πατέρας της οποίας ήταν ο Σόλων Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου από το 1962 και πρόεδρος αυτής την περίοδο 1988-2005, και πρώτος ξάδελφος του τέως υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, καλαδελφός με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αλλά και αδελφός της συζύγου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου Χρυσοστομίδη. Αυτά καταγράφονται για να έχει ο αναγνώστης ένα μέρος της οικογενειακής εικόνας και της δυναμικής και επιρροής που αυτή εκπέμπει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα όσα έγιναν γνωστά από τον αδελφό του γενικού εισαγγελέα Νίκο Κληρίδη για συγκεκριμένες υποθέσεις, είχαν στην πρώτη γραμμή την οικογενειακή και συγγενική διασύνδεση των δρώντων. Αυτό το στοιχείο άλλωστε, το συναπάντημα σε κάθε πτυχή της δικαιοσύνης στην Κύπρο και μέλους των ευρύτερων ή στενότερων ορίων συγκεκριμένων οικογενειών, είχε φέρει με το πέρασμα του χρόνου, όπως λένε νομικές πηγές, αίσθηση ηγεμονίας, η οποία όμως βγήκε στον αφρό όταν το ίδιο το σύστημα εξωτερίκευσε τις στρεβλώσεις του. Αν και φαινομενικά άνθρωπος χαμηλών τόνων, οδηγεί πάντα μικρομεσαία αυτοκίνητα, αποφεύγει να διατυμπανίζει πλούτο, ενώ αρέσκεται στις λεγόμενες μικρές χαρές της ζωής, ο Πόλυς Πολυβίου αναρριχήθηκε από νωρίς στα σκαλοπάτια της κυπριακής δημόσιας ζωής, δεδομένου και του φυσικού υπόβαθρου που τον στήριξε. Θεωρείται πως έχει ως κορυφαία του ικανότητα τη διορατική δικτύωση στα κέντρα και τους ανθρώπους επιρροής, με την επιτυχία του να είναι τόσο μεγάλη που τον έχει μετατρέψει τον ίδιο ως κύριο κέντρο της εκτός της πολιτικής εξουσίας του τόπου. Εννοείται ότι στην εξίσωση πρέπει να μπει και το ότι ο κ. Πολυβίου καθιστούσε εαυτόν επίκαιρο από καιρό σε καιρό, με τη συνειδητή απόφασή του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για μια σειρά θεμάτων κυρίως πολιτικής υφής και επικαιρότητας.

Η αρχή και η συνέχεια

Από τη μαθητιώσα ακόμη νεολαία του Γυμνασίου Κύκκου, λέγεται πως ξεχώρισε ο Πόλυς Πολυβίου για τη δίψα του προς γνώση και καλλιέργεια. Κάτι που τον ακολουθεί ως και σήμερα άλλωστε εφόσον δηλώνει, θαυμαστής των υψηλών τεχνών και δη όπερας και βαλς, τα οποία συνηθίζει να παρακολουθεί στην Βιέννη. Συνέταξε μελέτη 27 σελίδων μελέτη πάνω στον Σεφέρη, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Έφηβος Λευκωσίας» το 1967. Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Πρίνστον όσο και της Οξφόρδης δικά του βιβλία με μελέτες κυρίως πάνω στο Κυπριακό, θέμα στο οποίο εντρύφησε αρκετά νωρίς. Αρέσκεται μάλιστα πολλά από τα βιβλία του να τα αποστέλλει ως δώρα σε σημαντικές προσωπικότητες της κυπριακής ζωής. Είναι δε πραγματικότητα πως αν λάβει (συνήθως χωρίς λόγο ή και προειδοποίηση) κάποιος βιβλίο από τον κ. Πολυβίου θεωρείται πως είτε είναι πλέον σημαντικός παράγοντας της Κύπρου είτε ο αποστολέας θέλει να του καταστήσει εμφαντικά πως τον παρακολουθεί, όχι πάντα με θετικά αισθήματα. Διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Γλαύκου Κληρίδη στη Διάσκεψη της Γενεύης τον Αύγουστο του 1974 και εκεί, όπως έχει δημοσιευτεί, ζήτησε και εξασφάλισε πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα, μέρος των οποίων δημοσίευσε στα βιβλία που εξέδωσε. Την περίοδο εκείνη μάλιστα και μέχρι το 1980 δίδασκε τη νομική κυρίως στην Οξφόρδη. Πάνω από όλα όμως, από το 1980 και μετά, πρωταγωνιστεί στη δημόσια κυπριακή ζωή φέρων την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στις περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς που καθορίζουν την καθημερινότητα στην Κύπρο.

Ως σύμβουλος

Γεγονός είναι πως το όνομα του Πόλυ Πολυβίου συντάχθηκε με μεγάλες νομικές υποθέσεις που απασχόλησαν την Κύπρο. Δύο εξ αυτών και οι πλέον νωπές στη συλλογική μνήμη, αφορούν το αεροπορικό δυστύχημα της Ήλιος και η έκρηξη στο Μαρί. Ήταν δικηγόρος υπεράσπισης της εταιρείας Ajet Aviation (πρώην Ήλιος) στην πολύκροτη δίκη και επικεφαλής της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που συνέβη την 11η Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί. Το πόρισμα δε που παρέδωσε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την τότε κυβέρνηση, ενώ κατά πολλούς έκρινε πολλά στην πορεία που πήρε πολιτικά ο τόπος. Διετέλεσε σύμβουλος της Εκκλησίας της Κύπρου όπως και της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που μας πάει μερικά χρόνια πίσω και στην ανάληψη των καθηκόντων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ ο οποίος τον απομάκρυνε, το ίδιο και η Τράπεζα Κύπρου, διότι δεν εδικαιούτο να είναι μέλος του συμβουλίου και ταυτόχρονα νομικός της σύμβουλος. Ο ίδιος συνακόλουθα προτίμησε τις παχυλές αμοιβές ως ο κύριος νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου παρά στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Έχει συγγράψει πάνω από 20 βιβλία για το Κυπριακό και τη νομική, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμβουλος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου Λτδ, ενώ το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης Πολυβίου είναι μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος πέραν της Τράπεζας Κύπρου σε πολλούς οργανισμούς, όπως το ΡΙΚ, το ΙνστιτοAlpha Bank, ργανισμών ούτο Γενετικής, το Ινστιτούτο Κύπρου, η Alpha Bank κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X