ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συζητήσεις με τον «ΥΠΕΞ» Οζερσάι

Η κρυφή συνάντησή τους, που έγινε στις 4 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκε και από τους δύο και την Άγκυρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι που είχε αποκαλύψει στην «Κ» την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής της εφημερίδας Ανδρέας Παράσχος επιβεβαιώθηκε τόσο από την τ/κ πλευρά όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη, με τους δύο να περιορίζονται λέγοντας ότι επρόκειτο για δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» η συζήτηση περιστράφηκε μεταξύ άλλων γύρω από τους υδρογονάνθρακες και την Μαρωνίτικη κοινότητα. Ταυτόχρονα η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συναντήσει τον Τ/κ «υπουργό εξωτερικών» ο οποίος είναι εναντίον της ομοσπονδίας και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσε δυσφορία στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Δεν θα παίρνω άδεια

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από πρόσκληση του Γιαννάκη Μούσα (εκπρόσωπος Μαρωνιτών στην Βουλή) στις 4 Ιουνίου παρευρέθηκε σε δείπνο με την σύζυγό του όπως και ο Κουντρέτ Οζερσάι με τη δική του. «Ήταν ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο και συνεπώς αυτό είναι όλο» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε πως δεν γνωρίζει τι τεκταίνεται στα Κατεχόμενα. Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόθεση περί συνομιλιών ή «οποιαδήποτε συζήτηση εκτός από τη γενική θεώρηση του Κυπριακού ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί». «Δε νομίζω» συμπλήρωσε με νόημα «ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος».

Εκτός ο Ακιντζί

Το δημοσίευμα στην «Κ» υπήρξε η αφορμή για να ανοίξει το θέμα στα Κατεχόμενα, όπου είχε προηγουμένως γίνει μεν νύξη περί συνάντησης χωρίς ωστόσο καμία επιβεβαίωση. Τη Δευτέρα Τ/κ δημοσιογράφοι ήγειραν ερωτήματα για το ενδεχόμενο μυστικής συνάντησης Αναστασιάδη-Οζερσάι.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού να ξεκαθαρίζει πως ο κ. Ακιντζί δεν ενημερώθηκε για την εν λόγω συνάντηση, ούτε πριν αλλά ούτε μετά. Στη γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μπουρτζιού επεσήμανε πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο των «κρατικών θέσμιων και της σοβαρότητας» προσθέτοντας πως «δεν συνάδει με τις πολιτικές ηθικές αξίες». Ο κ. Μπουρτζού ξεκαθάρισε πως ο Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνει αρμοδίως όλους τους ενδιαφερόμενους «θεσμούς» για το περιεχόμενο των επίσημων ή ανεπίσημων συναντήσεων που έχει για το Κυπριακό είτε με τον Ε/κ ηγέτη είτε με ξένους συνομιλητές.

«Το τελευταίο διάστημα», όπως αναφέρεται «το να μην ενημερώνεται ο Τ/κ ηγέτης από τον «υπουργό εξωτερικών» για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί «έχει καταντήσει μια στάση συμπεριφοράς» που «είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή και είναι πολύ λυπηρή στάση».

Ενημέρωσε «υπουργικό»

Σε απάντηση στις επικριτικές δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζού, ο Κουντρέτ Οζερσάι ξεκαθάρισε πως ενημέρωσε αρμοδίως τον «πρωθυπουργό» και το «υπουργικό συμβούλιο» υπενθυμίζοντας ότι και ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα πριν κάποιο διάστημα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά αυτόν ως «υπουργό» δεν τον ενημέρωσε κανείς, (η συνάντηση που είχε γίνει στην κατοικία Μπαρίς Μπουρζού).

Ο Κουντρέτ Οζερσάι παρουσίασε και περιπτώσεις κατά τις οποίες ενημερώθηκε για κινήσεις και προτάσεις του κ. Ακιντζί από τον Τύπο και όχι από τον ίδιο τον Τ/κ ηγέτη. «Δεν θεωρώ ότι είναι και πολύ υγιής η προσέγγιση να κάνεις παράπονο επειδή δεν σου δόθηκε πληροφόρηση για το περιεχόμενο ενός κοινωνικού δείπνου», σημείωσε ο κ. Οζερσάι παραθέτοντας παραδείγματα που ο κ. Ακιντζί δεν ενημέρωσε τον «υπουργό εξωτερικών». Όπως είπε το να παίρνει ο Τ/κ ηγέτης όχι το άτομο που ήταν στο γεύμα για να ρωτήσει αν έγινε ή όχι, αλλά τον «πρωθυπουργό» και μετά να κάνει δημόσια δήλωση, είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, πρόσθεσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση πως έγινε κάτι στα κρυφά.

Το μενού του δείπνου

Το ερώτημα είναι το τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο, δεδομένου ότι η συνάντηση έγινε σε περίοδο που η φημολογία περί γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου έδινε και έπαιρνε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η συζήτηση είχε στο μενού μεταξύ άλλων ζήτημα υδρογονανθράκων αλλά και θέματα που αφορούν την Μαρωνιτική κοινότητα.

«Δουλέψαμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μεγάλη περίοδο και γνωρίζω τον Αναστασιάδη γι’ αυτό είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε μαζί με τις συζύγους μας. Το έκαναν θέμα, λυπάμαι γι’ αυτό» ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών» ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο.

Αίσθηση προκάλεσε βεβαίως το γεγονός ότι τ/κ κόμματα με σκληρή θέση στο κυπριακό, δεν επέκριναν όπως άλλες φορές την συνάντηση Τ/κ «αξιωματούχου» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τ/κ πηγές της «Κ» το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, εκφράζει έντονη δυσφορία για την κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον Τ/κ «υπουργό εξωτερικών» δεδομένων των θέσεών του στο κυπριακό που είναι εναντίον της ομοσπονδίας, αλλά και γιατί φαίνεται να παραγκωνίζει τον Τ/κ ηγέτη επιλέγοντας τον βασικό του αντίπαλο.

Χαιρετίζει η Άγκυρα

Αντιθέτως, η Άγκυρα χαιρέτισε τη συνάντηση Αναστασιάδη-Οζερσάι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια κρίνοντάς την εξέλιξη ως θετική. Όπως αναφέρεται στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανάγκη από διάλογο και «πραγματική» επικοινωνία και κατανόηση.

«Τι καλύτερο από μια απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών, την στιγμή που κάποιοι προεξοφλούν τις εξελίξεις στην περιοχής μας», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της «Κ» χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν επισήμως τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο Νίκος Στέλγιας διερωτούνται γιατί αντιδρά ο Μουσταφά Ακιντζί με τη συνάντηση δεδομένου ότι ο κ. Οζερσάι είναι «υπουργός εξωτερικών».

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου στην «Κ» το οποίο έφερε στο προσκήνιο το δείπνο των δύο πολιτικών ανδρών αναφέρεται πως ο λόγος του δείπνου ήταν η είδηση ότι οι ΗΠΑ, προωθούν φόρμουλα διευθέτησης, χωρίς κανένα Τούρκο στρατιώτη, με την ασφάλεια να επικουρείται από αμερικανική βάση εδώ. «Εις αντάλλαγμα» όπως αναφέρεται στο άρθρο «η τουρκική πλευρά θα απολαμβάνει μερίδιο κερδών από το ενεργειακό πρότζεκτ της Ανατολικής Μεσογείου μέσω μετοχών της στις ενεργειακές εταιρείες».

Άνοιγμα Αμμοχώστου ενέκρινε το «υπουργικό»

Την απόφαση για να μπει ομάδα ειδικών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων ενέκρινε το «υπουργικό συμβούλιο» σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια ενώ κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. «Έτσι μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X