ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Σιζίπουλος: Ο Πρόεδρος να προσέλθει στις συναντήσεις για το Κυπριακό με προσοχή

Να αποφύγει να αποδεχθεί διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ΕΔΕΚ θα συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στις συναντήσεις για το Κυπριακό με μεγάλη προσοχή και να αποφύγει να αποδεχθεί οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία κάνει δεύτερες σκέψεις για πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «θα αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πλήρη ενημέρωση την Τετάρτη το πρωί στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου».

Όμως, συνέχισε «τα παιγνίδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ γνωστά και γι’αυτό ακριβώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό από πλευράς της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και κυρίως να μην κάνουμε το λάθος να παγιδευτούμε σε διαδικασίες οι οποίες θα αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες. Για παράδειγμα οι συναντήσεις καλά θα είναι να γίνουν, όμως ήδη οι τρεις όροι αναφοράς τους οποίους συζητούμε αυτή τη στιγμή για να αποτελέσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών είναι και οι τρεις άκρως επικίνδυνοι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος «έχουμε τονίσει ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους, είτε να καταστεί συμμέτοχος και συνέταιρος στην αξιοποίηση και τη διαχείριση του φυσικού αερίου, είτε να ματαιώσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, ή να εγκαθιδρύσει τα γεωτρύπανα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες για να διεκδικεί ως εκ τούτου επικυριαρχικό ρόλο. Γι’αυτό και εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που να αποτελούν στην ουσία πολιτικά και διπλωματικά όπλα, έτσι ώστε να ενισχύεται αφ’ ενός μεν η Κυπριακή Δημοκρατία και αφ’ετέρου να μένει εκτεθειμένη η Τουρκία».

Ως εκ τούτου, είπε «εμείς θα συμβουλεύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προσέλθει σ’ αυτές τις συναντήσεις με μεγάλη προσοχή, με νηφαλιότητα και πάνω απ’ όλα να αποφύγει να αποδεχθεί οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

Διαβατήρια

Ερωτηθείς για την τριμερή Επιτροπή η οποία θα συσταθεί για να εξετάσει το θέμα της παροχής διαβατηρίων και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε πως «έχουμε ήδη τονίσει πως θα έπρεπε, σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις να γίνει μια διαφανής και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσον υπάρχουν ποινικές, πολιτικές, πειθαρχικές ευθύνες ή εάν είναι συνδυασμός όλων. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες» είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει».

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε «εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι εποπτικός έλεγχος για την επίβλεψη κυρίως της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας. Δεν επιτρέπεται σε μια περίοδο όπου η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ασταθή βάση, την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, εμείς οι ίδιοι να μεγιστοποιούμε και να πολλαπλασιάζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργώντας στην ουσία πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι «οφείλουμε να λειτουργήσουμε με σύνεση, με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς συγκάλυψη των ευθυνών, αλλά πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οικονομίας της πατρίδας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X