ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O ΠτΔ στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

«Βασική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του αδιεξόδου και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του Κυπριακού»

ΚΥΠΕ

Την προτεραιότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

“Βασική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του αδιεξόδου και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή καθορίζεται και από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι για 49 χρόνια πλέον υφίσταται ακόμη παράνομη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας, αποτελεί μιαν ανωμαλία, μια μαύρη κηλίδα για τη διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή μας οικογενεια και την ίδια στιγμή είναι μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, κάτι που εγώ προσωπικά δεν έχω την πρόθεση να αποδεχτώ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επίκεντρο των προσπαθειων από την πρώτη μέρα είναι “να υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου και να πετύχουμε αυτή την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού, δεν μιλάμε μόνο για την αφαίρεση του συρματοπλέγματος της κατοχής που διαχωρίζει το έδαφος και τον λαό μας. Αναφέρομαι πρωτίστως στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής δημοκρατίας”.

Αναφέρθηκε ακόμη στα επεισόδια στην Πύλα. Όπως είπε, τα πρόσφατα επεισόδια όπως τα είδαμε στην Πύλα με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας για να διευρύνει την κατοχή καθώς και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό δεν είναι μια παγωμένη σύγκρουση. Το παρόν απαράδεκτο στάτους κβο δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να προσφέρει ασφάλεια και δεν είναι βιώσιμο.

Η πάροδος του χρόνου, είπε, δημιουργεί νέα τετελεσμένα, δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από μια λύση η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. “Επιλέγω συνειδητά, σε κάποιους -δεν αρέσει και μου το λένε παρά τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις που γίνονται- να μην εμπλέκομαι σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η ουσία του Κυπριακού. Δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση που χρειαζόμαστε. Εκείνο που αποκλειστικά μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αρχίσουν οι συνομιλίες”, ανέφερε.

Μίλησε ακόμα για τις προοπτικές μιας επανενωμένης Κύπρου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής οι οποίες, είπε, είναι απεριόριστες. “Τα οφέλη από την επανένωση δεν θα αφορούν μόνο την ίδια την πατρίδα μας η οποία για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα θα είναι σε θέση να απολαύσει και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα που θα αποφέρει μια λειτουργική λύση σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

Τα οφέλη είναι κάτι που αναδεικνύουμε και θα είναι σημαντικά και για άλλους. Θα είναι σημαντικά και για τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας”. Υπογράμμισε ακόμη το ρόλο που θα διαδραματίσει, μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος στην προώθηση και την τήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Αναφέρθηκε στην Αμερικανική κυβέρνηση η οποία συμμερίζεται την προσέγγιση αυτή και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί η Κυπριακή δημοκρατία να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας πως ένας βασικός πυλώνας της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στηρίζεται ακριβώς και σε αυτό το κοινό όραμα περιφερειακής ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν και περισσότερες προοπτικές που μπορεί να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού.

Μίλησε ακόμη για τις συνεχώς αναπτυσσόμενες τα τελευταία χρόνια διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες οφείλονται και χάρη στις προσπάθειες της ομογένειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην τεράστιας σημασίας υλοποίηση του στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου για της Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόγραμμα Visa-waiver. “Η Κύπρος είναι ένα από τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Έχει επιτελεστεί σημαντικότατη πρόοδος τους τελευταίους μήνες για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες και ελπίζουμε εντός του 2024 να είμαστε σε θέση να ανακοινωθεί από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα βοηθήσει το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και τις οικονομικές μας σχέσεις” ανέφερε ο κ.. Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ακόμη την διακομματική αναγνώριση της σημασίας των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.”Η Κύπρος μπορεί να είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή η διακομματική αναγνώριση είναι προϊόν της δικής σας δουλειάς», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει ταχθεί στη σωστή πλευρά. “Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου γινόμαστε μάρτυρες της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των τραγικών συνεπειών της, η Κύπρος, συνεπής με την ιστορία της, έχει από την αρχή ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηρίζοντας ενεργά την Ουκρανία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη μεγαλύτερη στην ιστορία μας, και τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων”, κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση