ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Τατάρ επανερμηνεύει τις ιδρυτικές συμφωνίες

Ποια μηνύματα στέλνει η τ/κ πλευρά στο Λονδίνο λίγο πριν την πενταμερή;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την συνάντηση του με την υψηλόβαθμη Βρετανίδα διπλωμάτισσα, Wendy Morton, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, χρησιμοποίησε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για να στείλει τα δικά του ιδιαίτερα μηνύματα στο Λονδίνο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Στο περιθώριο της συνάντησης του με την κ. Morton, ο Ερσίν Τατάρ επανερμήνευσε τις ιδρυτικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από το πρίσμα της θεωρίας περί κυριαρχικής ισότητας. Απευθυνόμενος στους τ/κ δημοσιογράφους, μετά την σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «Προεδρικό», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το 1960 η Βρετανία παραχώρησε την κυριαρχία της Κύπρου «ξεχωριστά» στους δυο υποτιθέμενα, ξεχωριστούς «λαούς» του νησιού.

Η θεωρία της κυριαρχικής ισότητας

Στα πλαίσια της παραπάνω εισήγησης, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή θέση της ηγεσίας του ότι πλέον ήρθε η στιγμή για να επιλυθεί το Κυπριακό στην βάση των δυο ξεχωριστών, κυρίαρχων κρατών. Μελλοντικά τα δυο, υποτιθέμενα ξεχωριστά σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, κράτη της Κύπρου θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με βάση την αρχή της κυριαρχικής ισότητας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να πέσουμε σε παγίδα για χάρη μιας οποιαδήποτε συμφωνίας, και δεν πούμε ναι σε μια λύση που θα μας επιβληθεί με μια σειρά οικονομικών υποσχέσεων», δήλωσε σε ένα σημείο της τοποθέτησης του ενώπιον του τ/κ τύπου ο κ. Τατάρ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ, στην σημερινή συνάντηση του με την Βρετανίδα διπλωμάτισσα προσέγγισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ως ένα είδος ευκαιρίας για την παράκαμψη των απομονώσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση