ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τατάρ θέλει συμφωνία για χαλούμι πριν την πενταμερή

Για τον έλεγχο του τ/κ χαλουμιού που θα περνά από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές η τ/κ πλευρά ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε διορισμό ελεγκτών.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναμένει τελική λύση στο ζήτημα του χαλουμιού πριν την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του Απριλίου. Η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι η τελική συμφωνία για το τ/κ χαλούμι θα αποτελέσει ένα νέο, καλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ξεκίνημα της νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

«Εκκρεμούν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με το εμπόριο του χαλουμιού, την γεωγραφική εγγραφή και (το καθεστώς) εμπορίου της Πράσινης Γραμμής», δήλωσε ο κ. Τατάρ μετά την χθεσινή συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γενικές γραμμές, οι πληροφορίες της Κ, δείχνουν ότι για το ζήτημα του χαλουμιού, απευθυνόμενος προς τον υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Τατάρ έστειλε στην ΕΕ τέσσερα σημαντικά μηνύματα.

Πρώτον, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που επιφυλάσσει η πιθανή πρόοδος στο ζήτημα του χαλουμιού πριν την άτυπη διάσκεψη. Σε περίπτωση που σημειωθεί επιτυχία σε αυτό το πεδίο, η άτυπη διάσκεψη και η νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα ξεκινήσει με μια νέα θετική εξέλιξη, ένα νέο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έτσι όπως προσεγγίζει η τ/κ πλευρά το όλο ζήτημα.

Δεύτερον, η τ/κ ηγεσία εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι κατά την τελική φάση διευθέτησης του ζητήματος του χαλουμιού, η ε/κ πλευρά δημιουργεί «ορισμένα προβλήματα» και «καθυστερεί την τελική επίλυση του προβλήματος».

Η τ/κ πρόταση για το χαλούμι

Τρίτον, σύμφωνα πάντα με την ιδιόρρυθμη ανάγνωση της ηγεσίας Τατάρ το πρόβλημα του χαλουμιού θα μπορούσε να διευθετηθεί με σχετική ευκολία σε περίπτωση που εφαρμοζόταν το καθεστώς που αφορά όλα τα άλλα προϊόντα που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή.
Τέλος, για τον έλεγχο του τ/κ χαλουμιού που θα περνά από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές η τ/κ πλευρά ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε διορισμό ελεγκτών. Εναλλακτικά οι δυο ηγεσίες θα μπορούσαν να διορίσουν από κοινού ελεγκτές.

Τα άλλα ζητήματα που έθιξε ο Τατάρ

Σημειώνεται ότι εκτός από το ζήτημα του χαλουμιού, ο κ. Τατάρ στην χθεσινή επαφή του με τον κ. Μπορέλ έθιξε και το ζήτημα της τ/κ πατάτας.

Επίσης, ο κ. Τατάρ επέμενε στην σημασία της επίλυσης των δυο κρατών και ζήτησε από την ΕΕ περισσότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό και ειδική οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην τ/κ κοινότητα. Ο κ. Τατάρ εξέφρασε προβληματισμό και για τα προβλήματα που προκύπτουν στα οδοφράγματα στις μετακινήσεις Ευρωπαίων και μη πολιτών προς και από τα κατεχόμενα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τατάρ έθεσε και «βέτο» στην συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη. Την ίδια στιγμή ωστόσο, άφησε ανοιχτή την πόρτα στο ενδεχόμενο διμερών επαφών με την ΕΕ στο περιθώριο της πενταμερούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση