ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Θεοχάρης Λαλάκος αναλαμβάνει τα ηνία της Πρεσβείας της Ελλάδας

Η έναρξη της θητείας του αναμένεται εντός Φεβρουαρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Θεοχάρης Λαλάκος, που διατέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ από το 2016, αναλαμβάνει σύντομα τα ηνία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο. Με εμπειρία πέραν των τριών δεκαετιών στο διπλωματικό σώμα, ο Πρέσβης έχει βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού. Διαδέχεται τον Ηλία Φωτόπουλο, που ολοκλήρωσε την θητεία στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, εγκρίθηκε το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Έλληνα Πρέσβη. Η έναρξη της θητείας του Θεοχάρη Λαλάκου αναμένεται εντός Φεβρουαρίου.

Η τοποθέτηση του Πρέσβη στη Λευκωσία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη βάση προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, στις 8 Ιανουαρίου.

Στις 30 Αυγούστου 2019 είχε προηγηθεί η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της τοποθέτησης της Πρέσβειρας Αικατερίνης Ξαγοράρη στη Λευκωσία, από την Καμπέρα όπου υπηρετούσε, μια απόφαση που τελικά ανακλήθηκε.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Πρέσβης Λαλάκος εισήχθη στη διπλωματική υπηρεσία το 1986. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ιστορίας από το Amherst College της Μασαχουσέτης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το School of Advanced International Studies (SAIS) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το 2016 ανέλαβε ως επικεφαλής της Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όπου υπηρέτησε και στο παρελθόν από τη θέση του Πολιτικού Συμβούλου της Πρεσβείας, την περίοδο 2000-2004.

Έχει διατελέσει Πρόξενος στο Σίδνεϊ και Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Με δύο θητείες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα (1994-1998 και 2010-2013), όπου άσκησε και καθήκοντα Επιτετραμμένου, ο κ. Λαλάκος απέκτησε βαθιά γνώση όλου του φάσματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ (2009-2010), ο κ. Λαλάκος είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διεργασίες μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων της Ένωσης στις εξωτερικές υποθέσεις.

Ως Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια (2013-2016), εργάσθηκε για την ανάπτυξη και βελτίωση των διμερών σχέσεων, διαχειριζόμενος μία σειρά σύνθετων κρίσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη των προσφυγικών ροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση