ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του για υβριδικές απειλές στην Αν.Μεσόγειο

Υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού για ανάληψη συλλογικής δράσης στους τομείς τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις υβριδικές απειλές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, ενώ υπέγραψε Κοινό Ανακοινωθέν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο εγκαθιδρύονται διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε σχετικές παρεμβάσεις του, ανάμεσα σε άλλα, στο θέμα των υβριδικών απειλών και της αντιμετώπισής τους, στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τις υβριδικές απειλές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού για ανάληψη συλλογικής δράσης στους τομείς τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης, ενημερώνοντας με την ευκαιρία τους ομολόγους του για την προσχώρηση της Κύπρου, ως πλήρες μέλος, στο Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών που εδρεύει στο Ελσίνκι. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη επίσης σε ενημέρωση για τις υβριδικές απειλές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη σημασία της περιοχής για την Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας, του ρόλου και του βαθμού εμπλοκής της ΕΕ σε αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή, ως το Κράτος Μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην περιοχή, που διαθέτει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά Κράτη και που έχει αναπτύξει, από κοινού με την Ελλάδα, ένα ευρύ δίκτυο τριμερών συνεργασιών.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή προοπτική των Κρατών της περιοχής, σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κοινή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κα Emanuela Del Re, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα. Οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συναντώνται σε τακτά διαστήματα. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Heiko Maas.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov Κοινό Ανακοινωθέν, με το οποίο εγκαθιδρύονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X