ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη συνέντευξη Τσαβούσογλου

ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων καταδικάζουν τα όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην «Κ» για την Αμμόχωστο

Newsroom K

Ανακοίνωση μέσω της οποίας καταδικάζουν τα όσα δήλωσε σχετικά με την Αμμόχωστο στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων και η ΕΔΕΚ. 

Σε ότι αφορά την Αμμόχωστο για πρώτη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ βάζει στο τραπέζι ένα νέο στοιχείο λέγοντας ότι «σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης»: «Πολλοί Ε/κ το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ε/κ ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε», λέει ο Τσαβούσογλου και καταλήγει σημειώνοντας ότι το σχέδιο για την πόλη θα γνωστοποιηθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες. 

Τι λένε τα κόμματα

Σε σχετική ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο, αποτελεί απευθείας πρόκληση για την Κυπριακή κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι τα σχέδια τους για εποικισμό της Αμμοχώστου δεν αντίκεινται στη απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι θα καλέσει -λέει-τους Ελληνοκύπριος κατοίκους να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση». Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως τώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ «άνοιξε τα χαρτιά του ο κ. Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση να προσφύγει στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των σχεδίων της Τουρκίας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα ιδιοκτησίας και χρήσης της περιουσίας»

Παράλληλα αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους από μια βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία προσφυγή. Άποψη μας είναι ότι μια καλά προετοιμασμένη προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας δεν πρόκειται να αποτύχει».Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμμοχώστου για να συζητήσει την προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται καταληκτικά.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως είναι επιβαλλόμενη η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις στο θέση της Αμμοχώστου, όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και μέσα από την συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «Κ». 

«Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, επικαλούμενος το δικαίωμα χρήσης. Με τρόπο προκλητικό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως αυτή η ενέργεια δεν αντίκεινται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα λέει πως πολλοί ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό απευθυνόμενοι στην « επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα»

Η ΕΔΕΚ, μέσω της ανακοίνωσής της, θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. «Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών, πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών», αναφέρει καταληκτικά η ΕΔΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X