ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι απουσίες τα χειροκροτήματα και τα παραλειπόμενα

Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πίσω από τις κάμερες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις 11.39 πμ ξεκίνησε η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτος στη κατάμεστη Ολομέλεια της Βουλής εισήλθε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος προτού πάρει τη θέση του στα δεξιά της Προέδρου της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μοίρασε ουκ ολίγες χειραψίες και χαμόγελα με τους προσκεκλημένους, τους βουλευτές απ’ όλες τις παρατάξεις και τους υπουργούς του. Εν αντιθέσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ακολουθούσε τον απερχόμενο αντάλλαξε χειραψίες μόνο με τους απερχόμενους Υπουργούς. Κάτι που επανέλαβε μετά το τέλος της τελετής αποχωρώντας από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Οι απουσίες

Η τελετή διαβεβαίωσης σημαδεύτηκε από απουσίες όπως αυτές του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Νεοφύτου απέστειλε επιστολή στον κ. Χριστοδουλίδη, ενημερώνοντάς τον ότι δεν θα παραστεί στην τελετή καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ότι θα επιδιώξει συνάντηση μαζί του όταν επιστρέψει. Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό καθώς νοσεί με κορωνοϊό. Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Twitter την Κυριακή.

Από τον ΔΗΣΥ το παρών του έδωσαν 9 βουλευτές, από το ΑΚΕΛ 11, από το ΔΗΚΟ 7, σύσσωμη η ΔΗΠΑ.

Τα χειροκροτήματα

Κατά την διάρκεια της τελετής οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δυο φορές. Στα βουλευτικά έδρανα όλοι οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη με εξαίρεση τους βουλευτές του ΑΚΕΛ που παρέμειναν ανέκφραστοι. Στα συναγερμικά έδρανα κάποιοι βουλευτές χειροκρότησαν έντονα τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάποιοι άλλοι υποτονικά.

Οι παρουσίες

Η παρουσία του Νίκου Κόσιη στην τελετή διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πέρασε απαρατήρητη. Η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη κάθισε στο κέντρο των θέσεων για τους φιλοξενούμενους πίσω από τα έδρανα του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της ομιλίας του και προτού δεχθεί τα συγχαρητήρια των Κοινοβουλευτικών ομάδων στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής χαιρέτησε το σύνολο του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Το ίδιο έπραξε και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο περνώντας μπροστά από τα έδρανα του κόμματος.

Τα πηγαδάκια

Η αίθουσα της Ολομέλειας άρχισε να γεμίζει μετά τις 11. Μέχρι την άφιξη του απερχόμενου και νέου Προέδρου της Δημοκρατίας βουλευτές και μέλη του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου είχαν σχηματίσει πηγαδάκια στο κέντρο της αίθουσας. Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί στα πίσω κεντρικά καθίσματα των επισκεπτών της Βουλής τα οποία είχαν καταληφθεί από υφυπουργούς της κυβέρνησης και θεσμικούς αξιωματούχους. Τα νέα μέλη της κυβέρνησης καθώς και συνεργάτες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν καταλάβει τα καθίσματα στο πάνω διάζωμα της Ολομέλειας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου παρόντες ήταν εκτός των άλλων η σύζυγος του κ. Χριστοδουλίδη, Φιλίππα Καρσερά, οι θυγατέρες του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, απερχόμενοι Επίτροποι, γενικοί διευθυντές Υπουργείων, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, και της Ένωσης Δήμων, όπως και οι Δήμαρχοι Στροβόλου και Θεσσαλονίκης.

Η πρώην Πρώτη Κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, όπως και η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και οι τέως Πρόεδροι της Βουλής, Αδάμος Αδάμου και Δημήτρης Συλλούρης. Παρόντες επίσης ήταν πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο και οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αρμενικής, της Μαρωνιτικής και της Αγγλικανικής κοινότητας στην Κύπρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση