ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κουμπάροι, τα καρναβάλια, η έκθεση για ΣΚΤ και η έκρηξη του Προέδρου

Φουντώνει η αντιπαράθεση για τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος αντί να ρίξει αυλαία στο δημόσιο διάλογο λειτουργεί εν ήδη σπίθας που φουντώνει την φωτιά που μαίνεται από την περασμένη Τετάρτη. Οι επιθέσεις που δέχεται η κυβερνητική πλευρά ένεκα των συμπερασμάτων της έκθεσης και της επίρριψης ευθυνών στον υπουργό Οικονομικών και εμμέσως και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει ένα οξύ κλίμα δημόσιας αντιπαράθεσης. Εν αντιθέσει με την ήπια στάση που τήρησε η βαλλόμενη κυβερνητική πλευρά το προηγούμενο διάστημα, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη με αρκετή δόση ειρωνείας ως απάντηση στα όσα είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ πως η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά συνιστά ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο για ό,τι έγινε στον Συνεργατισμό, προσθέτοντας πως η Προεδρική τοποθέτηση αποτελεί ξεμασκάρεμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την κυβέρνησή του.

Μέσα στο πνεύμα των ημερών ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «είναι δικαίωμα του κ. Άντρου Κυπριανού να πάει σε οποιοδήποτε χορό, του συνιστώ ιδιαίτερα τη Λεμεσό. Είναι ό,τι καλύτερο για να περάσει τις μέρες τούτες» δήλωσε με νόημα. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέμεινε μόνο στα του καρναβαλιού. Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς ΑΚΕΛ περί «φίλων και κουμπάρων» του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «οι κουμπάροι και οι φίλοι ποιού; Προ του 2013 είχαν συσσωρευτεί, όπως η ίδια η Επιτροπή επισημαίνει 7 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι οι κουμπάροι μου που τα έφεραν;»

Προεδρικές νουθεσίες

Με αφορμή τα όσα λαμβάνουν χώρα καθημερινώς στο δημόσιο διάλογο ο Νίκος Αναστασιάδης εισήλθε και σε ζητήματα που θίγονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής. Ένα από αφορούσε την εμπλοκή και παρεμβάσεις από πλευράς των κομμάτων. Εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε απ'όλους να προβληματιστούν πως οι πολιτικές δυνάμεις μείνουν μακριά από θέματα οικονομίας, τονίζοντας πως «το κατάντημα του Συνεργατισμού δεν ήταν παρά η εμπλοκή των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε εκλογή τοπικής επιτροπής ΣΠΙ». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε με νόημα τα όσα ακούστηκαν στις δημόσιες ακροάσεις για την εμπλοκή των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε εκλογή τοπικής επιτροπής ΣΠΙ, που έπαιρνε πολιτικό χρώμα. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα δάνεια με υποθήκες νεκροταφεία, σε 90χρονες για να τα ξοφλήσουν μετά από 30 χρόνια. «Και είναι οι κουμπάροι του Προέδρου που τα έχουν οδηγήσει αυτά;» διερωτήθηκε.

Υπάρχει σφάλμα στα συμπεράσματα του πορίσματος, δήλωσε ο Πρόεδρος

Εύσημα και διαφωνίες

Κληθείς να τοποθετηθεί στο πώς θα ικανοποιηθεί από αυτό το πόρισμα το περί δικαίου αίσθημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί της αρχής αξιολόγησε θετικά το έργο της Επιτροπής. Εκεί που όμως διαφοροποιήθηκε ήταν στα συμπεράσματα. «Να μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει σφάλμα ως προς τα συμπεράσματα» ήταν η καταληκτική δήλωσε του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Συναγερμός

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε διάσκεψη τύπου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί αλλά υπογράμμισε πως ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. «Όντως θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να είχε και καλύτερη διοίκηση και καλύτερη διεύθυνση πάντα έχοντας υπόψη ότι οποιεσδήποτε εγκρίσεις προϋπόθεταν και τη στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής. Αλλά έχοντας υπόψη ότι οι οποιοιδήποτε διορισμοί έπρεπε να ετύγχαναν όπως καταγράφεται στην έρευνα την έγκριση τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ. Θα πω όμως και την άποψη μου. Και το τέλειο συμβούλιο να είχαμε και την τέλεια διεύθυνση λόγω και των αυστηρότερων κανόνων της Φραγκφούρτης το αποτέλεσμα δεν θα ήταν διαφορετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα πιθανά ποινικά ή αστικά αδικήματα που θα τύχουν και είμαι σίγουρος από τον Γενικό Εισαγγελέα περαιτέρω διερεύνησης, εμείς σε αυτό το θέμα δηλώνουμε τον πλήρη σεβασμό αλλά και τη στήριξη των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση