ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μεγάλες προκλήσεις της Στέλλας Κυριακίδου

Η εκπόνηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον καρκίνο ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα

Newsroom K

Εκτενείς αναφορές στα νέα καθήκοντα της κύπριας επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου γίνονται στο διεθνή Τύπο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανάθεση των χαρτοφυλακίων από την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η νέα Γερμανίδα πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, φαίνεται να ρίχνει περισσότερο βάρος στον τομέα της Υγείας από τον προκάτοχο της Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο. Η Στέλλα Κυριακίδου αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα της νέας σύνθεσης.

Ειδική αναφορά γίνεται στο προφίλ της κας Κυριακίδου το οποίο δένει αρμονικά με τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν. Η έντονη δραστηριοποίηση της που αφορούν τη ζωή των καρκινοπαθών και ο ενεργός της ρόλος στην προεδρία της EuropaDonna την καθιστούν αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά κέντρα που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας.

Η ίδια μάλιστα με δηλώσεις της στην «Κ» λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου που της ανατέθηκε, σημείωσε πως «είναι μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο» για να συνεχίσει λέγοντας πως «θεωρώ οι δράσεις και οι πολιτικές εκφράζουν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Είναι το στοίχημα μας ακριβώς αυτό» ήταν το χαρακτηριστικό της μήνυμα. Και παρόλο που το τυπικό μέρος της υπόθεσης θέλει την έγκριση της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι προκλήσεις που έχει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας έχει ήδη συνδεθεί με το όνομα της.

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο

Η πενταετία Γιούνγκερ φτάνει σταδιακά προς το τέλος της, και η φον ντερ Λάιεν αρχίζει ήδη να «επιβάλλει» τα δικά της θέλω στα επι μέρους χαρτοφυλάκια. Ένα από το ζητήματα που προστίθενται στις αρμοδιότητες της κας. Κυριακίδου είναι ο τομέας των ιατρικών συσκευών, ως επίσης και ο τομέας που ασχολείται με τα φαρμακευτικά προϊόντα στο πλαίσιο της βιοτεχνολογίας και της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η φον ντερ Λάιεν αρχίζει ήδη να «επιβάλλει» τα δικά της θέλω

Η κα Κυριακίδου «ρίχνεται κατευθείαν στα βαθιά» όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, καθώς οι απαιτήσεις της νέας προέδρου της Κομισιόν περιλαμβάνουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διεθνή υγεία, με πρώτο και καλύτερο την εκπόνηση στρατηγικής για την καταπολέμηση του καρκίνου, μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Αυτό το γεγονός προκάλεσε την έντονη ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου (ECCO) ο οποίος μέσω επιστολής χαιρέτισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρός όφελος των καρκινοπαθών. "Είναι ένα μήνυμα που όλοι ευρωπαίοι πολίτες θα χαρούν να ακούσουν" αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της ECCO Μάικ Μορισέι

Υγεία και Τρόφιμα

Η κα Κυριακίδου θα είναι επίσης επιφορτισμένη για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θέτει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα και την προστασία των πολιτών από την έκθεση σε αυτά. Η κα φον ντερ Λάιεν έχει επιδώσει ένα «κείμενο αποστολής» σε όλους τους επιτρόπους, και ως προς το χαρτοφυλάκιο της Υγείας «καλεί» την κα Κυριακίδου να «εξασφαλίσει μεθόδους για ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόσβαση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την βιωσιμότητα των τροφίμων».

Πρόσβαση σε φάρμακα

Η κα Κυριακίδου είναι πλέον επιφορτισμένη και με την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών σε ακριβά και δυσπρόσιτα μέχρι στιγμής φαρμακευτικά σκευάσματα. Όπως αναφέρεται εξάλλου, επιθυμία της φον ντερ Λάιεν, είναι να καταστεί η γηραιά ήπειρος καινοτόμος και πρωτοπόρος ως προς την ισχύ των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών. Αυτό το στοίχημα καλείται να φέρει εις πέρας η κα Κυριακίδου, μια ενδεχόμενη επιτυχία του οποίου θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ζητήματα υγείας όσο και οικονομικής ευρωστίας της Ευρώπης.

Μηνύματα Ικανοποίησης

Την ικανοποίηση του εξέφρασε το ευρωπαϊκό φαρμακευτικό λόμπι EFPIA, το οποίο χαιρέτισε την αποστολή της κας Κυριακίδου να καταστήσει την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία ισχυρή, γεγονός που θα οδηγήσει στην προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων. Ομοίως και ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γιένς Σπάν, ο οποίος με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tweeter χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά νέα» το όλο εγχείρημα, προσθέτοντας παράλληλα πως «δίνει έμφαση στη σημασία των ιατρικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πέραν των προαναφερθέντων, το «φόρουμ ευρωπαίων ασθενών» και η «συμμαχία δημόσιας υγείας της Ευρώπης» χαιρετίζουν την τοποθέτηση της κας Κυριακίδου ως ευρωπαίας επιτρόπου για την υγεία. Τονίζουν τη σημασία που ενέχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για την Ευρώπη, και προτείνουν περαιτέρω μέτρα από αυτά που η κα φον ντερ Λάιεν έχει εξαγγείλει.

Το εγκώμιο της Στέλλας Κυριακίδου έπλεξε και ο απερχόμενος επίτροπος Υγείας, Λιθουανός Βιτένις Αντριουκάιτις ο οποίος είχε συνάντηση μαζί της την Τετάρτη (11/09). Ο κος Αντριουκάιτις σημειώνει πως « δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο υποψήφιο για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο».

Η κα Κυριακίδου έχει τρείς εβδομάδες διάστημα μέχρι την ακρόαση της από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ακολούθως αναλαμβάνει με πάσα επισημότητα τα καθήκοντα της ως ευρωπαία επίτροπος υγείας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X