ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Χριστοδουλίδης – Εξήγγειλε ενέργειες για αναβάθμιση συνεργασίας Βουλή – ΠτΔ

Η δημοσιογραφική ομάδα της «Κ» σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο κ. Χριστοδουλίδης αφού έδωσε τη διαβεβαίωσή του, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια και στη συνέχεια μετέβη εκ νέου στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής για να δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά την ομιλία το ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι, «στόχος είναι η από κοινού επίτευξη της αναβάθμισης της θεσμικής συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος του πολίτη.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνομαι σε ετήσια βάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να παρουσιάζω το νομοθετικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του επόμενου έτους αλλά και τον απολογισμό του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, θα συγκαλώ τακτικά συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, την πορεία υλοποίησης και τον ρόλο του νομοθετικού έργου.

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα πράττουν ανάλογα, συνεργαζόμενοι στενά με τους Προέδρους και τα μέλη των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία στον προγραμματισμό και διαμόρφωση του νομοθετικού έργου που θα προτείνει η εκτελεστική εξουσία.

Για βελτίωση της Δημόσιας Διαβούλευσης με τα εμπλεκόμενα και τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από την εισαγωγή νέων νομοθετικών προνοιών, επεξεργαζόμαστε τρόπους για τη διασύνδεση της διαβούλευσης που γίνεται κατά τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων με τη διαβούλευση που γίνεται κατά τη συζήτησή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές».

Διαβάστε επίσης:


 Υπουργικό, χωρίς περίοδο χάριτος


Δίνει τη διαβεβαίωση του ενώπιον της Βουλής ο Χριστοδουλίδης


Δείτε LIVE βίντεο

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

12:38 - Αναστασιάδης:  Διαπράχθηκαν λάθη, όχι όμως αυτά που ήθελαν να μου αποδώσουν

Εξερχόμενος από την Βουλή, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα να αναλάβουν τα ηνία οι άνθρωποι που ο λαός επέλεξε. Σήμερα καταγράφεται μια νέα σελίδα στην κυπριακή πολιτική ιστορία. Κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο και τους Υπουργούς. Θα είμαι πάντα ενεργός στην πολιτική όχι με την έννοια των παρεμβάσεων. Διαπράχθηκαν λάθη, όχι όμως αυτά που ήθελαν να μου αποδώσουν». 

11:48 - Οι κυριότερες αναφορές Χριστοδουλίδη στο βήμα της Βουλής

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα. Βαθύτατα συγκινημένος βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας. Με σεβασμό στη λαϊκή εντολή που ο κυπριακός λαός μου έδωσε δηλώνω πανέτοιμος να αναλάβω καθήκοντα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την βαριά ιστορική ευθύνη την οποία αναλαμβάνω με περηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητά μου. Σας διαβεβαιώ ότι στο πλαίσιο του οράματός μου ο ρόλος της Βουλής θα είναι απόλυτα σεβαστός και καταλυτικός. Σας αντικρίζω όλους ως βασικούς θεσμικούς συνεργάτες ώστε να οδηγήσουμε την Κύπρο στην επόμενη μέρα. Ο κυπριακός λαός είναι πολλαπλά δοκιμαζόμενος. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες προκλήσεις. Παρά τις τραγικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής η Δημοκρατία μας άντεξε. Κυρία Πρόεδρε της Βουλής απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς για να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς».

«Το βάρος είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια γι’ αυτό και η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική. Γνώμονάς μας θα είναι το δημόσιο συμφέρον ως μια απαράβατη Αρχή. Απαραίτητη είναι η ευρεία συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι η από κοινού επίτευξη της αναβάθμισης της θεσμικής συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος του πολίτη. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιζητώ τον μέγιστο και διαρκή δυνατόν έλεγχο. Για αυτό τον λόγο προτίθεμαι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαθιδρύσω το ενωρίτερο, στην Προεδρία, πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας».

«Τα άδεια έδρανα των Τουρκοκυπρίων βουλευτών σε αυτή την αίθουσα, είναι ένα από τα πολλά πειστήρια που μαρτυρούν τον ακρωτηριασμό που υφίσταται το Κράτος μας. Είναι για αυτό που επιθυμώ σήμερα να επαναλάβω ενώπιόν σας τη διαβεβαίωση ότι κορυφαία προτεραιότητά μου αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου».  

«Κύριοι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προτίθεμαι να συγκαλέσω σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό. Προς αυτό τον σκοπό αναμένω και τη δική σας εποικοδομητική συνδρομή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σας αντικρίζω ως θεσμικούς συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους».

«Στο διεθνές και παγκόσμιο γίγνεσθαι κυριαρχεί σήμερα η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την Κύπρο, που είναι και η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής δεν υπήρξε και δεν υπάρχει οποιοδήποτε δίλημμα. Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα μαζί με τους εταίρους μας δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι η Κύπρος ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, με ουσιαστική συμβολή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, βεβαίως, θα εργαστούμε δημιουργικά με σημαντικούς δρώντες στην Ασία. Σημείο αναφοράς στην εξωτερική μας πολιτική αποτελούν φυσικά οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, η οποία παραμένει ο στενότερος, φυσικός και ανιδιοτελής διαχρονικός μας σύμμαχος».

«Παραλαμβάνουμε μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και θα χτίσουμε σε αυτά που ήδη επιτεύχθηκαν, αποφεύγοντας την παροχολογία και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία».

«Προσβλέπω και θα εργασθώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη. Για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους. Όχι μόνο επειδή το αξίζουν αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες, τις μεγάλες διεκδικήσεις. Για αυτό και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους. Βλέπω από τώρα την Κύπρο στην οποία θέλω να φτάσω. Γνωρίζω πολύ καλά τι έργο θα ήθελα να αφήσω πίσω μου όταν και εγώ θα ολοκληρώνω τη θητεία μου». 

«Μια από τις επείγουσες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς χάσιμο χρόνου και που επηρεάζει επίσης δυσμενώς την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, είναι το μεταναστευτικό. Η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές».

«Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, Έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, Έχω την μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα ότι όλοι οι πολίτες της Κύπρου έχουν μια συγκεκριμένη προσδοκία από εμένα, τους συνεργάτες μου, αλλά και Όλους Εσάς: από όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε, από όποια επαρχία και αν καταγόμαστε, όποια ηλικία και αν έχουμε, ΝΑ είμαστε ενωμένοι, ΝΑ είμαστε στοχοπροσηλωμένοι, ΝΑ είμαστε επικεντρωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων. Η εθνική ενότητα, ΝΑΙ, αποτελεί μια ιστορική αναγκαιότητα».

«Και αν για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που ανέλαβε την Κύπρο, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, η μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ήταν η οικονομική ανασύνταξη της Κύπρου, για μένα σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες».

11:44 - Στο βήμα η Πρόεδρος της Βουλής

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται η Πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου όπου απευθύνει την ομιλία της. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στον σεισμό στην Τουρκία και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. 

11:41 - Στην αίθουσα της Ολομέλειας ο απερχόμενος και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

11:35 - Το δώρο της Βουλής στον Ν. Αναστασιάδη  

Στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, κατευθύνθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο αντάλλαξαν ευχαριστίες για τη συνεργασία της Βουλής με την Κυβέρνηση, ενώ η κ. Δημητρίου παρέδωσε στον κ. Αναστασιάδη το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε επίσης κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και στον Νίκο Χριστοδουλίδη και δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι ελπίδα. 

11:24 - Τι είπαν Αννίτα - Χριστοδουλίδης 

Καλωσορίζοντάς τον Νίκο Χριστοδουλίδη η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη ότι η Βουλή θα είναι πάντα δίπλα του και θα συνεργάζεται μαζί του όπως πρέπει για το συμφέρον της Κύπρου και των πολιτών της. Ακολούθως εξήγησε στον κ. Χριστοδουλίδη το διαδικαστικό μέρος της τελετής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για τις προετοιμασίες και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλα είναι σε τάξη «γνωρίζοντας πως λειτουργεί η Βουλή, πάντα άψογα». Ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε το μήνυμα και τη βεβαιότητα ότι θα συνεργαστούν «για το καλό της πατρίδας μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπω στη συνεργασία του με τη Βουλή». «Να’ στε απόλυτα βέβαιος», απάντησε η κ. Δημητρίου.

11:22 - Ν. Αναστασιάδης: Πού θα τον βρει η επόμενη μέρα

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Βουλή, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επόμενη μέρα για τον ίδιο θα είναι ημέρα ανάπαυσης και συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και τους νέους Υπουργούς. Εξέφρασε ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη προς τον κυπριακό λαό για την ανοχή που επέδειξε.

11:10 - Ποιοι έχουν πάρει θέση στα έδρανα 

Στα έδρανα τα οποία χρησιμοποιούνται από τα μέλη της κυβέρνησης θέση έχουν πάρει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Στην αίθουσα βρίσκονται ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, o Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, o Νίκος Κόσιης, η Άντρη Αναστασιάδη. 

11:06 - Έφθασε στη Βουλή ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Στη Βουλή έφτασε λίγο μετά τις 11.00 ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωσή του ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος στις 11.30. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέβηκε στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, όπου παρακάθησε σε συνάντηση μαζί της.

11:00 - Όλα έτοιμα για την τελετή εγκατάστασης 

Στις 11.30 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της τελετής διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από νωρίς το πρωί τα πάντα είναι έτοιμα με την τοποθέτηση του κόκκινου χαλιού στην είσοδο του κτιρίου. Μισή ώρα πριν την έναρξη της τελετής έχουν ξεκινήσει η αφίξεις όσων θα παρευρεθούν. Στην αίθουσα της Ολομέλειας έχουν αφιχθεί ήδη μέλη του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ καθώς και συνεργάτες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σιγά – σιγά τις θέσεις τους στα έδρανα καταλαμβάνουν και οι βουλευτές.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ