ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:48
 

Όλα στο φως ζητούν Λιλλήκας-Περδίκης για τα δάνεια των ΠΕΠ

Μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητούν δημοσιοποίηση των ΜΕΔ

Newsroom K

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, ζητούν την εφαρμογή της αρχής «όλα στα φως» για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θεωρούν μεμπτό ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ενδεχόμενα, όμως, κάποια πολιτικά ή συγγενικά τους πρόσωπα να εκμεταλλεύτηκαν το όλο σύστημα ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Κεντρική Τράπεζα έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (μεταξύ αυτών και Βουλευτών) που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Με αυτά τα δεδομένα και πραγματικότητες, για προστασία του θεσμού της Βουλής αλλά και όσων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων δεν διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό, ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα που του κοινοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση που απαιτούν και που δικαιούνται και ικανοποιείται και η αρχή «όλα στο φως».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 ο κ. Περδίκης εισηγείται να συμπεριληφθεί στη κατάθεσή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και η αναφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόσφατα, μετά το σάλο που ξεσήκωσε η αποκάλυψη ονομάτων βουλευτών που ενώ είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συμμετείχαν σε ψηφοφορίες για το συνεργατισμό χωρίς να το δηλώσουν, κατατέθηκε πρόταση νόμου η οποία πιστεύουμε πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο, αφού το Μάιο πρέπει να κατατεθεί η ενδιάμεση αναφορά του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των βουλευτών.

Αυτούσια η επιστολή

Κύριο Δημήτρη Συλλούρη
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

9 Απριλίου 2019

Θέμα: Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια
Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Κεντρική Τράπεζα σας έχει αποστείλει τον κατάλογο Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (μεταξύ αυτών και Βουλευτών) που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.
Το ζήτημα αυτό απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την Κυπριακή Κοινωνία. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θεωρεί ότι Αξιωματούχοι του Κράτους και γενικότερα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για προνομιακή μεταχείριση.
Θέλουμε επί τούτου να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θεωρούμε ότι είναι μεμπτό ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Η οικονομική κρίση και αντικειμενικά προβλήματα μπορεί να μην επέτρεψαν σε ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως και σε άλλους πολίτες, να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ενδεχόμενα, όμως, κάποια πολιτικά ή συγγενικά τους πρόσωπα να εκμεταλλεύτηκαν το όλο σύστημα ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Τα όσα διαδραματίστηκαν με τις Τράπεζες, τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, έχουν πληγώσει το κύρος και την αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων, των πολιτικών κομμάτων καθώς και θεσμών. Η ανωνυμία οδηγεί στη γενίκευση και την ισοπέδωση με αποτέλεσμα να επιτείνεται η απαξίωση έναντι του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος.
Ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δημόσια εγείρει ζήτημα για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων Βουλευτών που νομοθετούσαν για τα ΜΕΔ ενώ οι ίδιοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είχαμε εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Ελέγχου, όμως, η Επιτροπή δικαίως είχε αποφασίσει όπως αυτό συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής Έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την κοινωνία ότι προβάλλονται προβλήματα και προσκόμματα στην διενέργεια της έρευνας του.
Με αυτά τα δεδομένα και πραγματικότητες, για προστασία του θεσμού της Βουλής αλλά και όσων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων δεν διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό, σας ζητούμε, κύριε Πρόεδρε, όπως δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα που σας κοινοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση που απαιτούν και που δικαιούνται και ικανοποιείται και η αρχή «όλα στο φως».
Δεν τίθεται θέμα παραβίασης του Νόμου για Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με γνωματεύσεις των αρμόδιων αρχών η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος υπερέχει της προστασίας προσωπικών δεδομένων για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Γιώργος Λιλλήκας
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X