ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Στην επόμενη συνεδρία θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροποποίησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την κατ΄ άρθρον η συζήτηση του πιο σημαντικού νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, το περί απονομής της Δικαιοσύνης, ποικίλαι διατάξεις τροποποιητικό νομοσχέδιο, και θα συνεχίσει τη συζήτηση των άλλων νομοσχεδίων, που περιλαμβάνονται στη δέσμη για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνεδρία θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροποποίησης του Συντάγματος, η οποία απαιτείται ώστε να καταστούν συνταγματικές οι νομοθεσίες της μεταρρύθμισης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συζήτηση και η νομοτεχνική επεξεργασία της δέσμης των νομοθετημάτων θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε πως μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής για την πρόταση νόμου, που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για το ενοικιοστάσιο, προσθέτοντας ότι οι εισηγητές της πρότασης νόμου υιοθέτησαν τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και έτσι ο χρόνος έξωσης για καταστήματα ρυθμίζεται στους 2 μήνες και στους 3 μήνες για τις κατοικίες.

Επίσης, ο κ. Γεωργίου είπε πως η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους και δεν θα τυγχάνει εφαρμογής για υφιστάμενες διαδικασίες έξωσης. Πρόσθεσε πως η πρόταση νόμου θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση σε νόμο την Παρασκευή.

Κληθείς να διευκρινίσει αυτό που θα ισχύει με τον προωθούμενο νόμο, είπε όταν παρέλθουν 4 μήνες με απλήρωτα ενοίκια, αποστέλλεται προειδοποίηση 21 ημερών για εξόφληση των οφειλόμενων ενοικίων και μετά την πάροδο τους, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταχωρήσει αίτηση έξωσης. Πρόσθεσε πως εντός 14 ημερών μετά την κοινοποίηση της αίτησης έξωσης πρέπει να καταχωρηθεί απάντηση και εντός τριών ημερών το Δικαστήριο αποφασίζει αν αποδέχεται την απάντηση, οπόταν είτε αρχίζει, είτε διακόπτει η διαδικασία έξωσης.

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε σε ψήφιση των νόμων αυτών»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η κατ’ άρθον συζήτηση του πιο σοβαρού από τα νομοσχέδια που αφορούν την δομική αλλαγή των δικαστηρίων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψήφιση των νόμων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα γίνει πριν από το Πάσχα.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και αφού συμμετείχε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πιο σοβαρού νομοσχεδίου, αυτούς της τροποποίησης του περί απονομής της δικαιοσύνης νόμου, ο οποίος ουσιαστικά επιτυγχάνει όλες τις δομικές αλλαγές των δικαστηρίων, δηλαδή, τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Εφετείου και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους καθώς και το ποιοι διορίζουν τους δικαστές σε όλα τα επίπεδα και γενικά τα πλείστα θέματα της δομικής αλλαγής της μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι απομένει τώρα η ολοκλήρωση της συζήτησης για την τροποποίηση του Συντάγματος και κάποιες τροποποιήσεις των περί δικαστηρίων νόμων και άλλοι νόμοι που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για την προτεραιότητα που έδωσαν στο θέμα ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε σε ψήφιση των νόμων αυτών», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα περάσει από την Βουλή πριν από το Πάσχα.

Ερωτηθείς για νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο Υπουργός είπε ότι εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να προχωρήσει η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου το συντομότερο, κάτι το οποίο συζήτησε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών.

Κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και την Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο το συντομότερο γιατί είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X