ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όταν οι Βρυξέλλες πιάστηκαν στον ύπνο

Έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ» καταδεικνύει πως δεν έχει σωστή εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ», μετά και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών εξωτερικών για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καταδεικνύει πως στις Βρυξέλλες πιάστηκαν εν πολλοίς στον ύπνο από τις νέες εξελίξεις και την επέλαση των Ταλιμπάν. Αυτό παραδέχτηκε άλλωστε ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε ορθή εκτίμηση της κατάστασης. Ποιο το παρασκήνιο στις αποφάσεις για τις μεταναστευτικές ροές; Ποιοι «κλωτσούν» στην ίση κατανομή μερών και ποια η θέση της Τουρκίας στη νέα εξέλιξη πραγμάτων;

Πλέον το βλέμμα επικεντρώνεται στο πώς θα τύχει χειρισμού το προσφυγικό, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται σε ένα μετέωρο βήμα. Εκφράζονται ανησυχίες πως η πίεση θα ασκηθεί στα κράτη-μέλη της «πρώτης γραμμής», δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, ενώ οι λοιποί εταίροι και κυρίως οι «Visegrad 4» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν τη γνωστή τακτική του «αδιάφορου σφυρίγματος», μπλοκάροντας κάθε σκέψη για ίση κατανομή του προσφυγικού/μεταναστευτικού βάρους, αναλογικά, στα 27 κράτη-μέλη.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Βουδαπέστη διαμήνυσε προς τους εταίρους της, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα για τα γεωπολιτικά λάθη των μεγάλων δυνάμεων». Η Ουγγαρία απέδωσε ευθύνη στις ΗΠΑ που όπως είπε, «ξεκίνησαν τους πολέμους», ενώ έθεσε ευθέως θέμα διατλαντικών σχέσεων… Με την τοποθέτησή της, η Ουγγαρία κατέστησε παράλληλα σαφές ότι απορρίπτει ίση κατανομή, κάτι που εκ των πραγμάτων θα διατηρήσει το «αλαλούμ» που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Ε.Ε, με το φορτίο να βαραίνει αποκλειστικά τις χώρες «πρώτης γραμμής».

Διαβάστε τo αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση