ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι σε αντίληψη μειονότητας, ναι στην πολιτική ισότητα, λέει ο Ακιντζί

Δήλωσε πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν θα επιτρέψουμε στην αντίληψη της ε/κ ηγεσίας πως το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό, να μετατρέψει τη θέση του τ/κ «λαού» σε μειονότητα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διαμόρφωση σχέσεων πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ.

Κατά την ομιλία του σήμερα, πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για για να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, όχι στο πλαίσιο μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ, σχέσεις πολιτικά ίσων.

Ο κ. Ακιντζί που επανέλαβε κατά μεγάλο μέρος τη χθεσινή του ομιλία, ανέφερε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».

Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο πλευρών με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ε/κ πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας. «Μέχρι τώρα κρίμα που οι προσεγγίσεις (των Ε/κ) δεν είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εγκληματικών ενεργειών, σημειώνοντας ότι από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 181 δολοφονίες εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν γυναίκες. Κατά αναλογία πληθυσμού, πρόσθεσε, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου διεθνώς.

Αναφέρθηκε και στα τροχαία δυστυχήματα λέγοντας ότι σε λίγο ο αριθμός των νεκρών από τα θανατηφόρα θα είναι διπλάσιος εκείνων των «ηρώων», όπως αναφέρονται οι νεκροί Τ/κ στην εισβολή και στις δικοινοτικές ταραχές πριν το 1974. Από το 1983 μέχρι σήμερα, ανέφερε, 1.595 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 «πανεπιστήμια», αλλά ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 30 με αυτά που περιμένουν άδειες ή να ανοίξουν, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έφτασε τις 102.000.

Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, συμπλήρωσε, στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιστημονική, ποιοτική παιδεία και τα «πανεπιστήμια» να έχουν επαρκείς υποδομές.

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο αριθμός των κλινών ξεπέρασαν τον Οκτώβριο του 2018 τις 25.000 από 3.555 που ήταν το 1983. Εχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών και λόγω της μείωσης της τουρκικής λίρας, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών – όπως είπε – είναι πιο ελκυστικές στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ωστόσο ότι το τουριστικό προϊόν στα κατεχόμενα επικεντρώνεται όχι τόσο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά στον τουρισμό των καζίνο και δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τη «νότια Κύπρο». Θεωρεί, συνέχισε, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που θα γίνουν στη «νότια Κύπρο» στον τομέα του τουρισμού θα ήταν ωφέλιμο η σύγκριση να είναι υπέρ της «βόρειας Κύπρου», όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση