ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:53
 

Oζερσάι: Δίχως λύση συνεχίζουμε με γεώτρηση

Την έναρξη της τουρκικής γεώτρησης συζητά με την Άγκυρα η τ/κ πλευρά, η οποία προειδοποιεί για το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ μεταβαίνει στην τουρκική πρωτεύουσα για να θέσει επί τάπητος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Ένα από αυτά τα θέματα θα είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν επίσης, και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Όζερσαϊ μεταβαίνει στην Άγκυρα ύστερα από σχετική πρόσκληση του κ. Τσαβούσογλου. Λίγο μετά την άφιξη του κ. Όζερσαϊ στην Άγκυρα αναμένονται ο «Υπουργός Εθνικής Παιδείας» και ο «Πρωθυπουργός». Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η μεγάλη οικονομική κρίση που επηρεάζει την τ/κ κοινότητα.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ δεν προγραμματίζεται επίσκεψη του «Υπουργού Οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς στην Άγκυρα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη σε πολλούς κύκλους. Την ίδια στιγμή, έχει ανακοινωθεί η άφιξη του «Υπουργού Εθνικής Παιδείας», Τζεμάλ Όζγιγιτ, του οποίου οι σχέσεις με την τουρκική πλευρά χαρακτηρίζονται από προβλήματα κυρίως εξαιτίας του ζητήματος της λειτουργίας των θρησκευτικών σχολείων στα Κατεχόμενα. Μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κύκλοι της ίδιας «κυβέρνησης» απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτής της επίσκεψης.

Όζερσαϊ: Ξεκινά γεώτρηση

Λίγο πριν την άφιξη του στην Άγκυρα, ο κ. Όζερσαϊ πραγματοποίησε δηλώσεις στο «Μπαϊράκ».

Ο κ. Όζερσαϊ, τόνισε ότι στην Άγκυρα θα συζητηθεί η έναρξη των εργασιών της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, επεσήμανε τα εξής: «Εφόσον θα ξεκινήσει στην Κύπρο η φάση της γεώτρησης και η τ/κ πλευρά θα ξεκινήσει την δική της γεώτρηση. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Στην Άγκυρα θα ξεκαθαρίσουμε αυτό και θα αναπτύξουμε την στρατηγική μας».

Στην συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει την βούληση της τουρκικής πλευράς και πραγματοποιεί μονομερείς βήματα. Αυτό που λένε Τουρκία και τ/κ πλευρά είναι το εξής: Ο τ/κ λαός έχει δικαιώματα σε αυτά τα κοιτάσματα. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των τ/κ στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Εφόσον θα δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός θα πρέπει να μοιραστούν η διακυβέρνηση και ο πλούτος».

Τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στα περίχωρα της Κύπρου, οι οποίες το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν διαστάσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άγκυρα, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει ότι στην τουρκική πρωτεύουσα θα συζητηθούν προτάσεις και θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί.

«Συζητείται το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης»

Στα πλαίσια της δηλώσεων του, ο κ. Όζερσαϊ πραγματοποίησε αναφορά και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτήν την περίοδο κρίνεται το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης.

«Ο ΓΓΟΗΕ αναζητεί απάντηση στο ερώτημα «τι θα συμβεί στην Κύπρο από τώρα και στο εξής». Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η αναζήτηση της απάντησης αυτού του ερωτήματος από τον Γενικό Γραμματέα». Υπογραμμίζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε ότι η τελική μορφή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα θα σχηματιστεί μετά την συνάντηση του με τους δυο ηγέτες.

Στην συνέχεια δήλωσε τα εξής: «Ο ΟΗΕ εξετάζει το αν οι δυο πλευρές επιδιώκουν έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό ή όχι. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Από τώρα και στο εξής στην Κύπρο και στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά».

Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει επίσης, ότι στην νέα περίοδο έχει τεθεί τάπητος και το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης, μια ακόμη ένδειξη για το γεγονός ότι ξεκινά μια νέα περίοδος στο Κυπριακό.
«Δίχως λύση συνεχίζουμε με την ΤΔΒΚ»

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Όζερσαϊ πραγματοποίησε αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο της τ/κ πλευράς σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό, οι μελλοντικές εξελίξεις δεν θα λάβουν χώρα αποκλειστικά με βάση την βούληση της ε/κ πλευράς. Οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για την βασική οπτική γωνία».

Στην συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ έστειλε το εξής μήνυμα: «Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο η ΤΔΒΚ θα διατηρηθεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X