ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να γίνει πολιτική αποστολή

Θεωρούμε ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

H ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο δεν χρειάζεται πλέον να είναι μια στρατιωτική αποστολή, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πολιτική αποστολή, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή στην Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για τρίτη μέρα συνεχίζοντας τις επαφές του.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο «υπουργός εξωτερικών» ανέφερε ότι το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν στο επίκεντρο των επαφών του στην Νέα Υόρκη όπου «θέσαμε τις απόψεις μας ως τ/κ πλευρά» στο ζήτημα.

Υποστήριξαν πρόσφατα, είπε, ότι τα καθήκοντα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της πρέπει να επαναξιολογηθούν και να αλλάξουν. «Εάν πρέπει να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει μια στρατιωτική αποστολή, θεωρούμε ότι τα καθήκοντα πλέον (της ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μπορούν σε συζητηθούν σοβαρά και μπορεί να μετατραπεί πλέον σε μια πολιτική αποστολή».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, υπάρχουν γύρω στους 800 στρατιώτες της δύναμης αλλά μεταξύ της τ/κ και της ε/κ πλευράς δεν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση που πρακτικά να χρειάζεται την ύπαρξη ειρηνευτικής δύναμης.

Ο ρόλος της επιτήρησης για την αποτροπή στρατιωτικής έντασης και της έκθεσης γεγονότων μπορεί να επιτελεστεί από μια πολιτική αποστολή, συνέχισε ο Κουντρέτ Οζερσάι, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν χρειάζεται το ποσό των 22-23 εκ δολαρίων το χρόνο για να καλυφθεί το κόστος της υφιστάμενης αποστολής των 800 στρατιωτών.

Για το 2019, είπε, θα χρειαστούν 54 εκ δολάρια αλλά εάν η αποστολή σταματήσει να είναι στρατιωτική και γίνει πολιτική, με τα ίδια καθήκοντα και ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά, τότε το κόστος θα πέσει στο μισό.

«Ταυτόχρονα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της ειρηνευτικής δύναμης υπό την έννοια ότι θα πρέπει να αμφισβητηθεί η συμπεριφορά της ε/κ πλευράς που είναι ικανοποιημένη από το υφιστάμενο καθεστώς».

Σύμφωνα με τον «υπέξ» και στα ΗΕ κυριαρχεί η άποψη ότι ακόμα και αν ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρέπει να επαναξιολογηθούν τα καθήκοντα της δύναμης, οι αρμοδιότητες και ο αριθμός των στρατιωτών.

Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, συμπλήρωσε, στην Κύπρο δεν υπήρξε καμία στρατιωτική ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ έθεσε ο Οζερσάι

Στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, εκτός από το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετέφερε σε μέλη του Κογκρέσου τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς για το ενδεχόμενο άρσης της πώλησης αμερικανικών όπλων στην «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ε/κ πλευρά, είπε, προβαίνει στο Κογκρέσο σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να εξετασθεί εάν στην Κύπρο υπήρχε μια περιεκτική λύση, εάν δημιουργούνταν ένας συνεταιρισμός στον οποίο θα συμμετείχαν και οι δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ, συνέχισε, μαζί με την Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στρατηγικοί σύμμαχοι και μπορεί τα όπλα που οι Ε/κ, οι οποίοι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα πάρουν από τις ΗΠΑ να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στην Τουρκία. Γι αυτό η άρση της πώλησης όπλων μπορεί να δημιουργήσει μια προβληματική κατάσταση, συμπλήρωσε.

Παρόμοια ευκαιρία με την ένταξη στην ΕΕ το φυσικό αέριο σήμερα

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την λύση που χάθηκε. Τώρα, είπε, παρόμοια ευκαιρία δημιουργείται λόγω του φυσικού αερίου και εάν δεν γίνει κάποιο βήμα τώρα τότε θα υπάρξει απογοήτευση και θα δημιουργήσει μια άλλη σύγκρουση.

Οι εταιρείες ενέργειες που μέχρι σήμερα κάνουν έρευνες για την «ε/κ διοίκηση» - όπως είπε – θα πρέπει για το επόμενο στάδιο από δω και πέρα να πάρουν την έγκριση και της τ/κ πλευράς.

«Το λιγότερο, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν να αρχίσουν μια συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου και να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα και τους κινδύνους. Θα προκύψει θέμα σοβαρής οικονομικής ευθύνης για τις εταιρείες. Εάν οι εταιρείες συνεχίσουν την δραστηριοποίησή τους μη λαμβάνοντας και την δική μας έγκριση αφού γνωρίζουν ότι κι εμείς είμαστε ένας από τους ιδιοκτήτες αυτών των πηγών, σε κάποιο σημείο θα προκύψει θέμα υποχρεώσεων».

Στην περιοχή, συνέχισε, υπάρχουν αμφισβητούμενες ζώνες και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνουν εκεί γεωτρήσεις, υποστηρίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα αυτό θα επιφέρει σοβαρή απώλεια χρημάτων στις εταιρείες, θα δημιουργήσει δυσκολίες και χάσιμο χρόνου. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή».
Οι εταιρείες, είπε, πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο με τις δύο πλευρές και οι δύο πλευρές μπορούν να αρχίσουν να συζητούν τα θέματα ενέργειας.

Ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει μια λάθος εντύπωση για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή λέγοντας ότι αυτές διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, όπου έχει δικαίωμα να το πράξει. Οι έρευνες που κάνει η ΤΡΑΟ για τους Τ/κ, συνέχισε, είναι σε περιοχές που οι Τ/κ έχουν δώσει την άδεια και η διαδικασία είναι όπως η ε/κ πλευρά εξουσιοδότησε την Exxon, την Total ή την Eni.

Για το Κυπριακό επανέλαβε την θέση του ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ένα κοινό όραμα και πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον φυσικό πλούτο. «Εάν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να έχεις έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, αυτό είναι το θέμα. Ίσως γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε έναν συνεταιρισμό που θα βασίζεται όχι στον διαμοιρασμό με την ε/κ πλευρά, αλλά στην συνεργασία». Σε θέματα, όπως συμπλήρωσε, ενέργειας, ενάντια στην τρομοκρατία, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο εμπόριο λευκής σαρκός και άλλα.

Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο κ. Οζερσάι μίλησε στο Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (Center for Strategic and International Studies-CSIS).

Αναφερόμενος εκεί στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τ/κ ότι θα παραμείνουν θεατές στις ενέργειες των Ε/κ.

Ο «υπέξ» έδωσε επίσης συνεντεύξεις στο πρακτορείο Reuters και το δίκτυο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X