ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:53
 

Οζερσάι: Μοιρασιά στην ΑΟΖ ακόμη και δίχως λύση

Σύμφωνα με τον κ. Όζερασαϊ, ακόμη και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ένας συνεταιρισμός, οι δυο πλευρές θα πρέπει να συνεννοηθούν για την ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα, η τ/κ πλευρά αντέδρασε στις νέες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τον καταμερισμό των κερδών από το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της «κυβέρνησης» και «Υπουργό Εξωτερικών», ο Νίκος Αναστασιάδης από μόνος του δεν μπορεί να αποφασίσει για τον καταμερισμό του νέου πλούτου. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ τόνισε τα εξής: «Απευθύνω έκκληση προς τον κ. Αναστασιάδη. Θα ήταν καλά αν πάψει να τοποθετείται λες και είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης αυτού του φυσικού πλούτου. Αν πραγματικά επιθυμεί να μοιραστεί τον πλούτο μαζί μας, ας καθίσει μαζί μας στο τραπέζι και να ξεκινήσουμε μια ώρα αρχύτερα να συζητάμε το τι θα μοιραστούμε και με ποια αναλογία. Μια ώρα αρχύτερα να συνεννοηθούμε. Ο ίδιος δεν μπορεί να αποφασίσει (για τον καταμερισμό) λες και είναι ο ιδιοκτήτης του. Είμαστε συνέταιροι αυτών των πηγών και το ποσοστό θα καθοριστεί από κοινού».

Η τ/κ πρόταση

Σύμφωνα με τον κ. Όζερασαϊ, ακόμη και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ένας συνεταιρισμός, οι δυο πλευρές θα πρέπει να συνεννοηθούν για την νέα μοιρασιά. Για αυτήν την μοιρασιά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα όσα συνέβησαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι άδικες απώλειες, η παραβίαση δικαιωμάτων κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση η μοιρασιά δεν θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στην αναλογία πληθυσμού.

Ο κ. Όζερσαϊ προσθέτει ότι τα επιχειρήματα της ε/κ πλευράς για το φυσικό αέριο πλέον δεν πείθουν την ε/κ πλευρά. Η ε/κ πλευρά επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τα δικαιώματα (το μερίδιο) της τ/κ πλευράς πραγματοποιώντας αναφορά στην προοπτική της λύσης, η οποία, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι εφικτή.

Ο «ΥΠΕΞ» προβάλει ακόμη, την άποψη ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει τους όρους μιας τέτοιου είδους μοιρασιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X