ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγώνει η εξαγωγή αρμάτων μάχης Merkava και στην Κύπρο

Το ισραηλινό ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της «Κ» για εμπλοκή λόγω του πολέμου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ισραήλ έβαλε στον πάγο την πώληση των αρμάτων μάχης Merkava 3 τα οποία έχουν τραβήξει την προσοχή της Ε.Φ. Ένα εικοσιτετράωρο μετά το κυριακάτικο ρεπορτάζ της «Κ» ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Eyal Zamir, έκανε γνωστό πως παγώνουν οι συζητήσεις για πώληση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Γάζα. Όπως ανακοίνωσε ο γ.δ του ισραηλινού ΥΠΑΜ η απόφαση πάρθηκε μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τη η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας. Η απόφαση αφορά την προοπτική πώλησης σε τρίτες χώρες ανάμεσά τους και η Κύπρος. Η απόφαση των ισραηλινών ενδεχομένως να επηρεάσει την προοπτική αγοράς των Merkava 3 από την Ε.Φ εάν οι εχθροπραξίες έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η Ε.Φ

Όπως έγραψε η «Κ» εμπειρογνώμονες του ΓΕΕΦ πραγματοποίησαν επισκέψεις στο γειτονικό Ισραήλ όπου είδαν από κοντά το ισραηλινό άρμα μάχης. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν, λένε οι πληροφορίες της «Κ» ήταν θετικές. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να ικανοποίησε περισσότερο ήταν οι διαβεβαιώσεις των ισραηλινών για το χρόνο παράδοσης των αρμάτων στην Ε.Φ. Διαβεβαιώσεις που δόθηκαν πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών. Το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς διαφοροποίησε τα δεδομένα με τους ισραηλινούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις για πωλήσεις στρατιωτικού υλικού εν μέσω ενός πολέμου η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Υπό τις περιστάσεις το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως η ισραηλινή πλευρά φρέναρε και όχι ακύρωσε την διαδικασία πώλησης των Merkava.

Τα Τ80U

Με βάση τους σχεδιασμούς τα ισραηλινά Merkava εάν τελικά ολοκληρωθεί η αγορά θα αντικαταστήσουν αρχικά μια παρτίδα των ρωσικών αρμάτων της Ε.Φ Τ80U τα οποία έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των 25 χρόνων και λόγv του ρωσικού εμπάργκο δεν μπορεί να προχωρήσει η ανακατασκευή τους. Εμπόδιο που ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολίες στο επιχειρησιακό κομμάτι των αρμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση