ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Pandora Papers: Ενώπιον της Επ. Θεσμών - Ενδεχόμενο να κληθεί η Προεδρία

Τι αναφέρουν οι βουλευτές

ΚΥΠΕ

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τίθεται την ερχόμενη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το θέμα των Pandora Papers.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής έχει εγγραφεί και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη αυτεπάγγελτα το θέμα, που προέκυψε με τις τελευταίες αποκαλύψεις με τα Pandora Papers, αλλά και με όλα τα Paradise Papers, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που θα συζητηθεί είναι τι κάναμε, τι κάνουμε και τι πρόκειται να κάνουμε ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε είτε τη φοροδιαφυγή είτε την φοροαποφυγή, είτε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είπε ο κ. Δημητρίου και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν να αποκλείσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Στόχος και του ΔΗΣΥ και πιστεύω όλων των κομμάτων, είναι να κάνουμε την ερχόμενη Τετάρτη μια ουσιαστική συζήτηση, ένα ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο μακριά από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες», είπε.

Ερωτηθείς αν θα κληθούν εμπλεκόμενοι στα Pandora Papers στην Επιτροπή, ο κ. Δημητρίου είπε πως έχουν προτείνει αρκετούς για να κληθούν και θα συναποφασιστεί με τα άλλα κόμματα αν έχουν προσθήκες για να είναι την Τετάρτη παρών όλοι όσοι έχουν κάτι να προσθέσουν σε αυτή τη συζήτηση.

Ερωτηθείς αν θα κληθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το Δικηγορικό του Γραφείο, ο κ. Δημητρίου είπε πως δεν γνωρίζει αν θα κληθεί το Δικηγορικό Γραφείο, σημειώνοντας πως αποφεύγεται να καλούνται ιδιώτες στη Βουλή. Αλλά, κατέληξε, μπορεί να κληθεί είτε η Προεδρία είτε να ζητηθούν οι απόψεις της Προεδρίας για να κατατεθούν ενόψει και της συνεδρίασης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως το θέμα έχει εγγραφεί με τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να μελετηθεί όλο το φάσμα πιθανών περιπτώσεων φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, ξεπλύματος παράνομου χρήματος, αλλά για να συζητηθούν τα όσα κατέδειξαν τα Pandora Papers.

Ανέφερε πως χώρες όπως η Χιλή έχουν ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Προέδρου επειδή αναφερόταν περίπτωση του στα Pandora Papers ενώ και το Ευρωκοινοβούλιο έχει συζητήσει εξειδικευμένα τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα. «Δεν θα μπορούσε αυτή η αναφορά (στα Pandora Papers) να μην υπάρχει και στη συζήτηση αυτού του θέματος», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στα εν λόγω έγγραφα. Σκοπός είναι, όπως είπε, να εξεταστεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που αναφέρονται σε άλλες έρευνες και άλλα έγγραφα καθώς στόχος είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε στις δικές της δηλώσεις ότι ήρθε η ώρα αυτό το κεφάλαιο, το οποίο διασύρει την Κύπρο να ανοίξει και πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι θεσμοί της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν αυτό που ονομάζεται φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τόνισε πως ήρθε η ώρα της λογοδοσίας γιατί δεν μπορεί να συζητείται το ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμα που θα εγκρίνει αύριο με αναφορές και στην Κύπρο, και η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην συζητά το θέμα.

Σημείωσε πως θα πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, οι θεσμοί της Δημοκρατίας για να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνες πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. «Είναι δόκιμο όσους τα ονόματα αναφέρονται σε αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις που γίνονται μετά από εξονυχιστική έρευνα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, να ξεκινήσουν και να ετοιμάσουν πραγματική εξήγηση γιατί το όνομα τους βρίσκεται σε αυτές τις έρευνες. Το οφείλουν στη Βουλή και στους πολίτες της Δημοκρατίας που βλέπουν τη χώρα τους να διασύρεται», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση