ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Pandora Papers: Η πολιτική ουρά και η ουσία του ψηφίσματος

Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει από την Κομισιόν να κλείσουν τα παραθυράκια που καθιστούν νομότυπες τις πρακτικές φοροδιαφυγής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συζήτηση αυτή, όπως και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο δεν έχει δεσμευτική ισχύ, έχει συμβολική και ηθική αξία.

Η ουσία και ο πυρήνας του ψηφίσματος δεν είναι το κατά πόσο αναφέρεται σε αυτό το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά το κάλεσμα από 578 συνολικά ευρωβουλευτές (με 28 ψήφους κατά και 79 αποχές) προς την Κομισιόν να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και να κλείσει τα νομικά κενά που διευκολύνουν αυτές τις πρακτικές.

Επίσης, και αυτό είναι αρκετά πιο ουσιαστικό, το ψήφισμα καλεί τις αρχές των κρατών μελών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις παρατυπίες που αποκαλύπτονται στα Pandora Papers αλλά και τα ονόματα των προσωπικοτήτων που εμπλέκονται (και που στην Κύπρο δεν αφορούν μόνο τον Πρόεδρο).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αμέσως μετά το ψήφισμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στη διάθεση των αρχών. Και ούτε, ενδεχομένως, οι λεπτομερείς ανακοινώσεις από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα για τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντίντιερ Ρεϊντέρς την Πέμπτη.

Το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται ονομαστικά δίπλα από τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις είναι ενδεικτικό του πόσο βαθιά συνδέεται πλέον το όνομα της Κύπρου με την διαφθορά στην διεθνή και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και μεταξύ των όσων ασκούν πολιτική στις Βρυξέλλες και πολλές άλλες πρωτεύουσες.

Συσχετισμός για τον οποίο βεβαίως ευθύνεται και η διαχείριση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από τη σημερινή κυβέρνηση, ο τρόπος αντίδρασης του Προέδρου Αναστασιάδη στις επικρίσεις της Κομισιόν μετά την έκθεση για τα «χρυσά διαβατήρια» τον Ιανουάριο του 2019 καθώς και οι συνεχείς αποκαλύψεις που άγγιξαν και την αντιπολίτευση αλλά βεβαίως και τον τέως Πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση