ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι φακέλοι των πολιτoγραφήσεων ανεβάζουν ξανά τους τόνους

«Δεν μας εκπλήσσει ότι Ελεγκτική Υπηρεσία και ΔΗΚΟ, εκδίδουν παράλληλα ανακοινώσεις», αναφέρει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε γραπτή απάντηση προχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιους σχετικά με την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ και της Ελεγκτική Υπηρεσίας γύρω από το θέμα της παραχώρησης των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στον Γενικό Ελεγκτή.

Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν μας εκπλήσσει πλέον το γεγονός ότι Ελεγκτική Υπηρεσία και ΔΗΚΟ, εκδίδουν παράλληλα ανακοινώσεις είτε για να επιτεθούν στην Κυβέρνηση (ΔΗΚΟ) είτε για να απαντήσουν σε αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας από συνεντεύξεις (Ελεγκτική Υπηρεσία)».

Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι προφανής ο στόχος της εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του ΔΗΚΟ. Και όλα αυτά για να καλυφθούν οι ασήκωτες ευθύνες της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, ώστε να δικαιολογήσει τη ζημιογόνα στάση της για την πρωτοφανή καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού».

Στην ανακοίνωση του επί του θέματος, το Δημοκρατικό Κόμμα σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ πέφτει σε αντιφάσεις, ενώ την καλεί να απαντήσει σε 3 καίρια ερωτήματα, σχετικά με το ποιά είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των φακέλων των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή, ποιος αναμένεται τελικά να ελέγξει τον Γενικό Εισαγγελέα, και για πιο λόγο πέντε μήνες αργότερα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η έρευνα του Σαουδάραβα επενδυτή από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά στη διεξαγωγή ελέγχου, για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), σημειώνοντας ότι στις τέσσερις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, που εξέτασε προκαταρκτικά λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2016, για να αντιληφθεί τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν, δεν περιλαμβάνεται αίτηση, που είχε υποβληθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι ΔΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει σύσκεψης σχετικά με το θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμου στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021, στη παρουσία των αρχηγών των κομμάτων.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ πέφτει σε αντιφάσεις και οφείλει να απαντήσει σε 3 καίρια ερωτήματα

1. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ πέφτει σε αντιφάσεις και οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν τελικά έχει ή όχι πρόθεση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής άλλα λέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του. Δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει η Ε.Υ., λέει ο πρώτος. Η Ε.Υ. θα ελέγξει, λέγει ο δεύτερος.

Τελικά ποια από τις δύο είναι η θέση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ;

2. Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης παραδέχεται ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Άρα θα ελέγξει ο ίδιος τον εαυτό του.
Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα:

Αφού παραδέχεται το ασυμβίβαστο, γιατί δεν αφήνει μια ανεξάρτητη υπηρεσία που δεν έχει το όποιο ασυμβίβαστο, όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, να κάνει τη δουλειά της;

3. Στο πόρισμα Καλογήρου, διαπιστώνεται πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε ότι αφορά την υπόθεση του Σαουδάραβα-με το τζετ τού οποίου ταξίδευσε δυο φορές στις Σεϋχέλλες, για διακοπές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με την οικογένειά του.
Αυτό είχε διαπιστωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πέντε μήνες μετά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ποινική διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης; Μήπως επειδή ο Σαουδάραβας επενδυτής είναι φίλος του κυρίου Αναστασιάδη;

Οι διευκρινίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφορικά με τη διεξαγωγή ελέγχου για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, στο πλαίσιο του ΚΕΠ, η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρινίζει πως το 2016, στο πλαίσιο διεξαγωγής ελέγχων γενικά για το θέμα της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας (και όχι ειδικά με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες και επενδυτές), προέβη με επιτόπου επίσκεψη λειτουργού της, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε γενική επισκόπηση των διαδικασιών του ΚΕΠ.

Αναφέρει ότι «όπως είχε διαπιστωθεί, το ίδιο το Υπουργείο είχε αναγνωρίσει αδυναμίες στο Πρόγραμμα και είχε δρομολογήσει την αναθεώρηση των σχετικών κριτηρίων και διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ληφθεί σχετική Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13.9.2016, η οποία δεν είχε τότε ακόμη προλάβει να εφαρμοστεί στην πράξη».

«Δεδομένου τούτου», σημειώνει, «η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν προχώρησε σε εκείνη τη φάση σε περαιτέρω ελέγχους, ούτε ολοκλήρωσε τους ελέγχους με λήψη στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών, καμία επιστολή δεν στάλθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και καμία Έκθεση δεν ετοιμάστηκε».

Συνεπώς, προσθέτει, «δεν τίθεται θέμα μη δημοσιοποίησης έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Τονίζει περαιτέρω ότι «την περίοδο εκείνη δεν είχε ακόμη αρχίσει η εφαρμογή των διεθνών προτύπων ελέγχου του INTOSAI και ήταν η τελευταία χρονιά πριν την αλλαγή της διαδικασίας που προέβλεπε πλέον την ετοιμασία Ειδικών Εκθέσεων, αντί της ογκώδους ετήσιας έκθεσης με συνοπτικές αναφορές από πολλά θέματα».

Καταληκτικά αναφέρει ότι «στις 4 περιπτώσεις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, που εξέτασε προκαταρκτικά η λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να αντιληφθεί τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν, δεν περιλαμβάνεται αίτηση που είχε υποβληθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι ΔΕΠΕ».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση