ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Παρασκηνιακές διεργασίες για μέτρα αντίδρασης Ε.Ε σε τουρκικές προκλήσεις

Στην προμετωπίδα ζητήματα πολιτικής υφής με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια πρόταση που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις επιδιώξεις της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς, αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό Αθήνα και Λευκωσία ως προς τα μέτρα στα οποία θα πρέπει να καταλήξει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Σε σχέση με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, η πρόταση που θα παρουσιαστή ενώπιον την ηγετών θα περιλαμβάνει και λήψη μέτρων σε ζητήματα τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε που αφορούν την διακίνηση κάποιων τουρκικών προϊόντων. Από κυπριακές πηγές τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν στο Συμβούλιων Εξωτερικών Υποθέσεων ανταποκρίνονται στο πνεύμα των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Το κλίμα στο Συμβούλιο

Πηγές από το Λουξεμβούργο, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων έκαναν λόγο για θετικό κλίμα στα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έντονες αντιδράσεις, απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά, από Γαλλία – Ιταλία και την εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται να προχώρησαν σε μια προεργασία μπλοκαρίσματος ζητημάτων τελωνειακής ένωσης, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. Στη Σύνοδο θα διαφανεί και το κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του θα ασχοληθεί και με ζητήματα νομικής υφής, όπως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τα λόγια στην πράξη

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα από τις προπαρασκευαστικές ετοιμασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως διαφαίνεται να υπάρχει διάθεση οι ευρωπαίοι ηγέτες να αφήσουν πίσω τις φραστικές αναφορές κατά της Τουρκίας και να περάσουν στις πράξεις. Στο πνεύμα αυτό, λένε πηγές από το Λουξεμβούργο πως η Ε.Ε είναι έτοιμη να κινηθεί στη λογική λήψης κλιμακωτών μέτρων κατά της Τουρκίας, τα οποία βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Μήνυμα προς Τουρκία

Ενδεικτικό των όσων φαίνεται να απασχόλησαν τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε ήταν τα όσα είπε μετά το πέρας του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή (τουρκική) ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής. Όπως αναφέρουν πηγές, η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αναγκαιότητα έκφρασης αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο και την παραβίαση της διεθνής νομιμότητας από πλευράς Τουρκίας. Αυτό το οποίο τονίσθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν πως η τουρκική παραβατικότητα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Ελλάδα μιας και όπως τα σύνορα των δυο χωρών είναι σύνορα της Ε.Ε έτσι και η ΑΟΖ είναι της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X