ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υφ. Μετανάστευσης ο Νικόλας Ιωαννίδης

«Αναλαμβάνω τα σημαντικά αυτά καθήκοντα με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που άπτονται του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και και μελών της Κυβέρνησης.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας του υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το οποίο φιλοδοξούμε ότι,  ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Την ίδια στιγμή, υλοποιούμε άλλη μια σημαντική δράση του προγράμματος διακυβέρνησής μας, σε σχέση με ένα μείζον θέμα με σύνθετες προκλήσεις και πολλαπλές ιδιαιτερότητες.

Ένα θέμα, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις, αποτελώντας σήμερα μια από τις ουσιαστικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόκληση που, λόγω και του ευρύτερου ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε χώρες της Αφρικής και πολλών άλλων δεδομένων, θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο την Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο.Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση, με βασικό στόχο η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος μας έχει επιτευχθεί και η χώρα μας αποσπά τα εύσημα για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

Ο σχεδιασμός μας κινήθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως είχαμε υποσχεθεί μέσα και από το προεκλογικό μας πρόγραμμα: Mείωση των ροών, γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, άμεσο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων και βελτίωση των υποδομών για φιλοξενία των αιτητών πολιτικής προστασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η πατρίδα μας, τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την ορθότητα των πολιτικών που ακολουθήσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και χαίρομαι ιδιαίτερα που η αποτελεσματικότητα των δράσεών μας αναγνωρίζεται και από την κυπριακή κοινωνία. Συγκεκριμένα:

  • Οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση κατά 50%,
  • Οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και
  • Οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%.

Την ίδια στιγμή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην  ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εφαρμογή το σχετικό Σχέδιο Δράσης που έχουμε εκπονήσει. Ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει 50 δράσεις σε πέντε άξονες που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό επιστροφών και στην τέταρτη θέση σε απόλυτο αριθμό. Και ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που  αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, χαρακτήρισαν τη χώρα μας ευρωπαίο πρωταθλητή στις επιστροφές, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική που ακολουθούμε αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κράτη. Και ήταν ακριβώς για αυτόν τον λόγο που τον περασμένο Απρίλιο ο Υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να παρουσιάσει την πολιτική της Κύπρου για τις επιστροφές σε υπουργική Σύνοδο της βελγικής προεδρίας. Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, πολύ πρόσφατα η Κύπρος ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με τη διοργάνωση και σχετικής υπουργικής Συνόδου στη Λευκωσία, ανοίγοντας στην ουσία τη συζήτηση για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς, ενώ, παράλληλα, καθοριστικής σημασίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ήταν και οι επισκέψεις μου με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στον Λίβανο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στην εφαρμογή των συμβατικών της υποχρεώσεων, στην εφαρμογή του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και είναι συνεπέστατη έναντι των υποχρεώσεών της. Το κυπριακό κράτος είναι φιλόξενο, το ίδιο και η κυπριακή κοινωνία. Γνωρίζουμε από προσφυγιά γι’ αυτό και είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι. Την ίδια όμως ώρα, απαιτούμε ότι όσοι απολαμβάνουν νόμιμα τη φιλοξενία της χώρας μας να επιδεικνύουν και τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους της.

Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ, φίλε Νικόλα, από σήμερα αναλαμβάνεις το νεοσύστατο υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας. Παραλαμβάνεις τις αρμοδιότητες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και αναπόφευκτα οι απαιτήσεις θα είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμη πιο υψηλές.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις τις τεράστιες προκλήσεις που θα κληθείς να διαχειριστείς αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθεις στο ακέραιο. Η ακαδημαϊκή σου κατάρτιση, η επαγγελματική σου εμπειρία ως νομικού συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών για ζητήματα δημόσιου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά κυρίως, η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και η αφοσίωσή σου,  αποτελούν εχέγγυα της έντονής μου πεποίθησης ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντα που σου ανατίθενται. Γνωρίζω προσωπικά πολύ καλά τις δυνατότητές σου από τη συνεργασία που είχαμε όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα να υπηρετήσεις τη χώρα μας από αυτό το απαιτητικό αξίωμα. Θα έχεις το προνόμιο να είσαι ο πρώτος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

Σου αναθέτουμε, λοιπόν, τα ηνία σε ένα πολύ φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο και γνωρίζω ότι θα αφοσιωθείς μαζί με την ομάδα που θα συγκροτήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε λίγο θα παραστείς και στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είμαι σίγουρος ότι η παρουσία σου θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κυβερνητικό σχήμα και είμαι βέβαιος ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια θα υλοποιήσουμε τον κορυφαίο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να είμαστε στην υπηρεσία του λαού, από τον οποίο έλκουμε την εξουσία μας.

Σε καλώ να έχεις ανοικτή την πόρτα του υφυπουργείου σου για τους πολίτες. Σου ζητώ, επίσης, να φροντίσεις ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικά με όλους όσοι ασχολούνται με θέματα του χαρτοφυλακίου σου.

Πολλές φορές τόνισα ότι μπορεί να μην έχουμε μαγικά ραβδιά για άμεσες λύσεις, έχουμε όμως  την ειλικρινή πολιτική βούληση, το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό. Και οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε, φέρνουν αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται από τον Κυπριακό λαό. Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με τη λογική των άκρων, ούτε δηλαδή των ανοικτών συνόρων ούτε της ρατσιστικής ρητορικής. Εμείς αποδείξαμε ότι λειτουργούμε κατά τρόπο συνετό αλλά αποφασιστικό. Και αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε.

Να θυμάστε πάντα ότι έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του Κράτους μας. Για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των πολιτών. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε μια ευημερούσα χώρα, για το σύνολο των πολιτών της. Έχουμε χρέος να κτίσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης, ανεξάρτητα από κοινωνική προέλευση και ιδεολογικές ή κομματικές πεποιθήσεις.

Κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σου.

Αγαπητέ Κωνσταντίνο, σε ευχαριστώ θερμά για τον επαγγελματισμό και την μεθοδικότητά σου, για την καθοριστικότατη συμβολή σου στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, για τις πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε για το συγκεκριμένο θέμα και το πώς να προωθήσουμε με πράξεις και όχι με λόγια μια ολιστική προσέγγιση που φέρνει αποτελέσματα. Όπως προανέφερα, έχεις θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα σταθείς στο πλευρό του Νικόλα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας είπε ότι «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε προς το πρόσωπό μου αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας παρά τω Προέδρω. Ως γνωστό, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αφορά στη διαχείριση μείζονων ζητημάτων τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, η αποστολή του Υφυπουργείου είναι κρίσιμη και απαιτεί τη στήριξη όλων.

Παρά το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας είναι νεοσύστατο, εντούτοις δεν ξεκινά από μηδενική βάση. Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρούσα Κυβέρνηση έχει χαράξει μία μελετημένη στρατηγική, η οποία έχει παραγάγει απτά αποτελέσματα. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Άμυνας, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος σε αγαστή συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.

Αναλαμβάνω τα σημαντικά αυτά καθήκοντα με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που άπτονται του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Διαβεβαιώνω όλες και όλους ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεών μου για να φέρω εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι σίγουροι ότι θα διαφυλάξω τα συμφέροντα του κράτους, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σεβασμό στον άνθρωπο. Εξάλλου, η εξουσία που παρέχεται από το Σύνταγμα και τους νόμους στους κρατικούς αξιωματούχους αντλείται από τον κυρίαρχο λαό, τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε.

Ως μας διδάσκει η εμπειρία, πιθανόν στην πορεία να υπάρξουν κρίσεις και πρόσθετες δυσκολίες. Ωστόσο, με τη σοβαρή δουλειά που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να γίνεται είμαι πεπεισμένος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Να είστε βέβαιοι ότι θα ενεργώ πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό και με σκοπό να φανώ αντάξιος των προσδοκιών, εκπληρώνοντας επιτυχώς τη σημαντική αυτή αποστολή που μου αναθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση