ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάταξη της διαφθοράς με… δεμένα χέρια (ηχητικό)

Όσα ανέφερε ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής για πάταξη της Διαφθοράς είναι μία έννοια «φρέσκια» στα κυπριακά δρώμενα. Ποιες όμως είναι οι δράσεις της, τα πεπραγμένα αλλά και οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στα αρχικά στάδια λειτουργίας της; Πού φτάνουν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της;

Για το εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα ο κύριος Πογιατζής επιβεβαίωσε υπογραμμίζοντας πως είναι κομμάτι της φύσης της επιτροπής να εξετάζει αξιωματούχους

Ο επικεφαλής ουσιαστικά της ομάδας που διορίστηκε μόλις πριν από 4 μήνες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χάρης Πογιατζής έδωσε την πρώτη εικόνα μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95,0 «Διασπορά Ειδήσεων». Κληθείς να σχολιάσει αυτό που διατείνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια -ότι δηλαδή η Κύπρος είναι χώρα της διαφθοράς- καθώς και το κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει, ο Επίτροπος Διαφάνειας ανέφερε πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί σε γενική βάση, προσθέτοντας πως κάθε υπόθεση ή καταγγελία εξετάζεται ξεχωριστά. «Δεν έχουμε και το καλύτερο όνομα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν καταγγελίες ενώπιον της αρχής, επιβεβαίωσε πως η επιτροπή έχει καταστεί δέκτης αρκετών καταγγελιών ή παραπόνων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ιδιώτες ενώ για το εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα ο κύριος Πογιατζής επιβεβαίωσε υπογραμμίζοντας πως είναι κομμάτι της φύσης της επιτροπής να εξετάζει αξιωματούχους. Τόνισε πως η Αρχή έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και αυταπάγγελτα, χωρίς να προηγηθεί επίσημη καταγγελία, λέγοντας πως μεγάλο μέρος της έρευνας στηρίζεται στον Τύπο και τους δημοσιογράφους που υποβοηθούν το έργο τους.

Αναφέρθηκε αρκετές φορές στο γεγονός πως η επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή της θέσπισης κανονισμών και δημιουργίας του πλαισίου για να μπορεί τόσο να εξετάσει όσο και να επέμβει σε υποθέσεις, με τον ίδιο να προσθέτει πως μόνο σήμερα (Πέμπτη 24/11) έχουν λάβει δύο νέες καταγγελίες. Με την θέσπιση τους «λύνονται» τα χέρια της Επιτροπής ενώ στη συνέχεια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μαζί με την διαδικασία προς ενημέρωση του κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση