ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος: Κύπρος-Ελλάδα θα υπερασπισθούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστούν «και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν και τη βούληση και τη δύναμη να υπερασπιστούν και να επιβάλουν την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστούν «και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι μόνες στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και του αμερικανικού State Department. «Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογραμμίζοντας τον υποδειγματικό ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου εντός της ΕΕ και ως συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η χώρα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η στάση της Ελλάδας προσδιορίζεται από την επιδίωξη των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της, υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν και σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, στις οποίες ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις».

Παράλληλα, τόνισε εκ νέου ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, παρά τα επιχειρήματά της ότι «δήθεν δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη του Montego Bay».

«Τονίζω ότι ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στη Συνθήκη του Montego Bay, αυτή δεσμεύει όλους. Γιατί, επειδή έχουν προσχωρήσει σ` αυτή τη Συνθήκη πάρα πολλά κράτη, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει αυτό που λέμε στη νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους. `Άρα, δεσμεύεται και η Τουρκία».

«Αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση