ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίφθηκε ομόφωνα η προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή

Ομόφωνη η απόφαση του Συμβουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απέρριψε ομόφωνα την ένσταση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Την απόφαση του ανακοίνωσε το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη δικαστική αίθουσα, η προδικαστική ένσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη απορρίφθηκε ομόφωνα, από το Συμβούλιο.

Οι επόμενες δικάσιμες, ορίστηκαν στις 12, 13, και 14 Ιουνίου όπου και θα ξεκινήσει η ακρόαση με πρώτο μάρτυρα τον Γενικό Εισαγγελέα.Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε τρεις συνεδρίες την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή σαν πλήρεις μέρες ακρόασης της ουσίας της υπόθεσης που αφορά την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, μετά τη συνεδρία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ως Συμβούλιο, που απέρριψε ομόφωνα την προδικαστική ένσταση που είχε υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για το θέμα της μη νομιμοποίησης του Γενικού Εισαγγελέα στην καταχώρηση της αίτησης για απόλυσή του.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση επαφίεται, κατά συνταγματική επιταγή, στο Συμβούλιο η τελική κρίση ως προς τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων προς κατάδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς και η αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει επί παντός θέματος αναφερόμενο στην απόλυση κρατικού αξιωματούχου.

 Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμα ότι η δεύτερη προδικαστική ένσταση από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή αποσύρθηκε, επομένως η υπόθεση τώρα θα προχωρήσει επί της ουσίας.

«Έχει φανεί ότι πρόθεση του Συμβουλίου είναι να δώσει προτεραιότητα στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν ορίσει τρεις μέρες την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή σαν πλήρεις μέρες ακρόασης της ουσίας της υπόθεσης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ήταν έτοιμη και είναι έτοιμη, ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει να παρουσιάζει την υπόθεση της όπως αυτή περιλαμβάνεται στην αίτηση και όπως θα περιλαμβάνεται στην μαρτυρία.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους μάρτυρες είπε «από πλευράς δικής μας όχι».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο σήμερα είπε ότι οποιεσδήποτε μαρτυρίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το σώμα για να φανεί κατά πόσο είναι σχετικές με το αντικείμενο το οποίο εκκρεμεί ενώπιόν του.

«Αν και εφόσον κάποια πλευρά επιδιώξει να καλέσει μάρτυρες στο δικαστήριο θα πρέπει να ικανοποιήσει το Συμβούλιο ότι έχουν σχέση με το αντικείμενο που εκκρεμεί ενώπιόν του», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζει αν η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή θα καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο Γενικός Ελεγκτής.

«Σήμερα αποφασίστηκε το προδικαστικό θέμα, σήμερα αποφασίστηκε η απόσυρση του δεύτερου προδικαστικού θέματος και προχωρούμε στην ουσία», σημείωσε.

Συνέστησε υπομονή για την επόμενη εβδομάδα στην οποία, όπως είπε, θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί τη σημερινή απόφαση ως την πρώτη του νίκη επί της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε «εγώ έμαθα στη ζωή μου να αντιμετωπίζω τις δικαστικές διαδικασίες σαν μια συνεχιζόμενη προσπάθεια, η οποία αρχίζει με την αρχή και τελειώνει με το τέλος».

Πρόσθεσε ότι ξεπεράστηκε ένα προδικαστικό θέμα το οποίο ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. «Δεν είναι θέμα ούτε για επινίκια ούτε για οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα ότι προχωρά η διαδικασία επί της ουσίας και θα προχωρήσει επί της ουσίας», κατέληξε.

Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης στην απόφαση του ότι αυτή είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση