ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πεδίο μάχης» η Ολομέλεια για ΓεΣΥ και μεταναστευτικό

Εν μέσω αντεγκλήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα ο πέμπτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2021 ύψους 180,6 εκ. ευρώ

ΚΥΠΕ

Εν μέσω αντεγκλήσεων για θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, το ΓεΣΥ αλλά και διαδικαστικά θέματα, εγκρίθηκε ομόφωνα ο πέμπτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2021 ύψους 180,6 εκ. ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε στις δαπάνες 85 εκ. ευρώ ως εισφορά του κράτους για το ΓεΣΥ και είπε ότι το ΓεΣΥ είναι μια κοινωνική κατάκτηση και πρέπει να προστατευθεί ως έχει από όλους τους θεσμούς και να εξαλειφθούν ενδεχόμενες καταχρήσεις και προβλήματα. Έκανε επίσης λόγο για πρόνοια 8,5 εκ ευρώ για αγορά φαρμάκων και εμβολίων, σχολίασε ότι επικρατεί σύγχυση στην κοινωνία και κάλεσε την Κυβέρνηση να επικοινωνήσει αποτελεσματικά ποιοι, πότε και που μπορούν να προχωρήσουν με την τρίτη δόση εμβολιασμού.

Η συζήτηση εντάθηκε όταν ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνάς αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία με το χειρισμό περίπτωσης σε δημόσιο νοσηλευτήριο ανθρώπου με σοβαρά προβλήματα υγείας. Έκανε λόγο για σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού πάνε εκεί όλες οι περιπτώσεις, ενώ στα ιδιωτικά πάνε μόνο οι κερδοφόρες. Είπε επίσης ότι ενώ οι Βουλευτές λένε να συζητήσουμε για το ΓεΣΥ και να βρούμε λύσεις, εκατοντάδες άνθρωποι είναι στις πρώτες βοήθειες και ταλαιπωρούνται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι δεσμεύτηκαν οι κυβερνώντες ότι θα προχωρούσαν σε ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων όμως δεν έγιναν βήματα μπροστά αλλά έγιναν βήματα πίσω. Ωστόσο όπως είπε, ένα πράγμα είναι να πολεμήσεις για να βελτιώσεις το ΓεΣΥ και άλλο πράγμα να ροκανίζεις τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν την αγγίζει, όμως άλλοι βάζουν προσκόμματα στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Πρόσθεσε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των πολιτών και ότι έγιναν μεγάλα βήματα με αύξηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση εξοπλισμού και υποδομών. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Υγείας παρακολουθεί το θέμα και θα το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφερόμενος σε άλλη περίπτωση καθυστέρησης στις πρώτες βοήθειες νοσοκομείου, είπε ότι το κράτος μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν αναβάθμισε αλλά διέλυσε τα νοσοκομεία ενώ διαλύθηκε και ο ιδιωτικός τομέας.

Στην προσπάθειά της να χαμηλώσει τους τόνους η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι δεν είναι σωστό να βγαίνει από αυτό το σώμα μια εικόνα διάλυσης και καταποντισμού των νοσηλευτηρίων. Σημειώνοντας ότι δεν στερείται κανείς από τους Βουλευτές ευαισθησίας για τον τομέα της υγείας, ανέφερε ότι με τη συζήτηση στο παρόν στάδιο αδικούν την προσπάθεια που γίνεται στην Επιτροπή Υγείας και είπε ότι η Βουλή δεσμεύεται να συζητήσει το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι επειδή το ΓεΣΥ είναι περίπλοκο θέμα αξίζει να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, είτε μέσα από τους προϋπολογισμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι επιβάλλεται επιτακτικά Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ να εγκύψουν στα θέματα των ΤΑΕΠ, αφού δεν μπορεί άνθρωπος με εγκεφαλικό από την Πάφο που μεταφέρθηκε στη Λευκωσία να είναι 26 ώρες στις πρώτες βοήθειες.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και χρειάζεται κρατική παρέμβαση για να επιλυθούν, αφού και με την πανδημία έχουν φορτωθεί τα πάντα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όλοι έχουμε τραγικές εμπειρίες στον τομέα της υγείας αλλά δεν θα γίνει η Βουλή βιωματικό εργαστήρι και πρέπει να βλέπουμε και τις επιτυχίες αφού γιατροί νοσηλευτές καταθέτουν ψυχή καθημερινά.

Ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι «ζω μια υποκρισία» και ότι δεν έκανε καμιά αναφορά σε γιατρούς και νοσηλευτές και είπε στον κ. Δαμιανού ότι δεν θα ζητήσει άδεια και δικαιούται να τοποθετείται όπως θέλει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι δεν επιθυμούν αλλαγή στη νομοθεσία για το ΓεΣΥ αλλά θέλουν να μειωθούν όλες οι καταχρήσεις. Είπε επίσης ότι τα επιπρόσθετα 85 εκ. καταδεικνύουν ότι οι μισθοί και η απασχόληση στο ΓεΣΥ ήταν πέραν των αρχικών προσδοκιών. Είπε ακόμα ότι το κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα και εμβόλια είναι σημαντικό.

Μετανάστευση

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε στις 3,7 εκ ευρώ δαπάνες λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής ροής, είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει 13 προτάσεις για αντιμετώπιση του θέματος από τον Μάρτιο 2020 και έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να εισακουστούν οι εισηγήσεις του για αντιμετώπιση του προβλήματος που αυξάνεται ραγδαία.

Παράλληλα ο κ. Κουλίας είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δώσουμε 180 εκ. ευρώ για τους λαθρομετανάστες που μας στέλνει η Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη από το 2015 μέχρι σήμερα μας έδωσε 125 εκατομμύρια ευρώ και η Κύπρος είναι καθαρός συνεισφορέας στον προϋπολογισμό. Αφήσαμε τη λαθρομετανάστευση, είπε, να κυριεύσει τους δρόμους και τα ταμεία μας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι ενώ βλέπουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να μεγαλώνει και να γιγαντώνεται, κάποια εκατομμύρια από την Κυβέρνηση πηγαίνουν σε ακριβώς το αντίθετο σκοπό από την επίλυσή του.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ΕΛΑΜ είπε ότι δεν είναι δυνατό οι φορολογούμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τη συντήρηση και διαμονή όσων επέλεξε η Τουρκία να μας στείλει στο νησί μας. Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσεις, πρόσθεσε και ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων είναι από πόρους της ΚΔ και όχι από την ΕΕ, την ώρα που το κράτος ψαχουλεύει να βρει κονδύλια για γεωργοκτηνοτρόφους και επέκταση βιοτεχνικών περιοχών. Ζήτησε άμεσες απελάσεις, διακοπή νέων αιτήσεων ασύλου και ειδικό αστυνομικό σώμα για επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κατηγόρησε το ΕΛΑΜ για ρατσιστικό λόγο όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου απάντησε ότι ρατσιστικό είναι που ενώ χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν ανάγκες το ΑΚΕΛ να επιμένει να χορηγούμε εκατομμύρια στους παράνομους μετανάστες και να υπερασπίζεται τα σχέδια της κατοχικής δύναμης.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι αν ενοχλείται το ΕΛΑΜ για τους χαρακτηρισμούς και νεοφασίστες να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν είναι και πρόσθεσε ότι το να παραδίδουν μαθήματα πατριωτισμού στο ΑΚΕΛ είναι το άκρο άωτο της αποθράσυνσης.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε τη μεγάλη της λύπη γιατί στην αίθουσα όπως είπε, ακούγονται πράγματα που νόμιζε ότι «τα είχαμε αφήσει πίσω μας». Είπε ότι είναι ντροπή να στοχοποιούνται άτομα για το χρώμα και τη θρησκεία τους. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παίρνει περισσότερα από όσα δίνει στην ΕΕ και μέχρι στιγμής έχει λάβει 420 εκ. Παράλληλα είπε «αντί να δώσουμε όραμα σε αυτό τον κόσμο τον κάναμε να φοβάται τη σκιά του, είναι ντροπή».

Ο κ. Παπαγιάννης απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε Κύπριος που δεν έχει πρόβλημα στη γειτονιά του και κάλεσε την κ. Ατταλίδου να επισκεφθεί το γραφείο ευημερία και γειτονιάς όπου κάτοικοι φοβούνται να βγουν έξω με τα παιδιά τους.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι δεν βλέπει τους μετανάστες ως εχθρούς και με τη στοχοποίηση που γίνεται «οδηγούμε την κοινωνία σε σε μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε παιδιά και γυναίκες να πεθαίνουν στο δρόμο αλλά πρέπει το φαινόμενο να περιοριστεί.

Άλλα θέματα

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε στα κονδύλια 30 εκ ευρώ για το Ταμείο Αλληλεγγύης λόγω λανθασμένης λογιστικής εγγραφής και είπε ότι θα πρέπει να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για αξιοποίηση του Ταμείου.

Παράλληλα ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης αναφέρθηκε στα 2,3 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου Λεμεσού και τόνισε την ανάγκη για ανάπλαση του ιστορικού γηπέδου της Πάφου, κάνοντας λόγο για διακρίσεις στο πώς ο ΚΟΑ χειρίζεται τον προϋπολογισμό του.

Ο κ. Τρυφωνίδης έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη το κράτος να αποκτήσει τα δικά του κτήρια για να φύγει από τα υπέρογκα ενοίκια, αλλά και να λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς του το κυκλοφοριακό. Χαιρέτισε την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνεται το γήπεδο της Λεμεσού και κάλεσε την κυβέρνηση και όλους τους φορείς αυτή η ταχύτητα που επιδείχθηκε να επιδειχθεί και σε άλλα θέματα όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Ο κ. Κουλλά αναφέρθηκε ακόμα σε 7,5 εκ ευρώ χορηγίες σε κοινότητες και δήμους για να αντικαταστήσουν τον οδικό φωτισμό με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Σημείωσε επίσης την πρόοδο στο Γήπεδο Λεμεσού και ανέφερε ότι στη συνέχεια μεγαλύτερη ανάγκη έχει το γήπεδο της Ανόρθωσης, του Αχυρώνα Λιοπετρίου και της Πάφου.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε όπως καταψηφιστούν όλα τα κονδύλια που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το κτήριο κοινωνικών δραστηριοτήτων, ύψους 600 χιλιάδων. Προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής που του ζήτησε να μιλά με σεβασμό και του ζήτησε να λήξει τη συζήτηση.

Το ΕΛΑΜ υπερψήφισε τον προϋπολογισμό καταψηφίζοντας το άρθρο που αφορά τους μετανάστες, ενώ προηγήθηκε συζήτηση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση