ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέφτουν οι υπογραφές για την αγορά 6+6 γαλλικών επιθετικών ελικοπτέρων

Στη Λευκωσία αύριο Παρασκευή διευθυντικά στελέχη της Airbus για τα συμβόλαια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κλείνει ένα σημαντικό θέμα της Εθνικής Φρουράς που αφορά την επιχειρησιακή δυνατότητα της κυπριακής πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη αγορά σύγχρονων επιθετικών ελικοπτέρων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά MI35. Μετά την αποδέσμευση κονδυλίου 53 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης, πέφτουν και οι υπογραφές για την αγορά τους. Αύριο Παρασκευή στη Λευκωσία θα βρίσκεται διευθυντική ομάδα της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus προκειμένου να ολοκληρωθεί το διαδικαστικό μέρος της παραγγελίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Κύπρος θα αγοράσει έξι επιθετικά ελικόπτερα H145M τα οποία από πλευράς συστημάτων και δυνατοτήτων θα προσαρμοστούν στις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Η Κύπρος με βάση το συμβόλαιο αγοράς θα έχει το δικαίωμα προμήθειας άλλων 6 ελικοπτέρων του ιδίου τύπου.

Τα ρωσικά ΜΙ 35

Η αγορά των γαλλικών ελικοπτέρων κλείδωσε μετά και τη συμφωνία πώλησης των ρωσικών ΜΙ 35 στην Σερβία. Σταδιακά θα παραχωρηθούν τα 11 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα τα οποία κρίθηκαν στην πορεία χρήσης του ασύμφορα κυρίως λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης. Ένας επιπρόσθετος λόγος πώλησης των ρωσικών ελικοπτέρων είναι ο νέος σχεδιασμός της Εθνικής Φρουράς και η στροφή που παρατηρείται προς δυσμάς και στα εξοπλιστικά. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απλά ήλθε να ενισχύσει την απόφαση για απογαλακτισμό της Εθνικής Φρουράς από ρωσικά οπλικά συστήματα.

Το H145M

Το νέο απόκτημα της Εθνικής Φρουράς παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση «Eurosatory 2022» το οποίο είδαν από κοντά επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας. Το ελικόπτερο κατασκευάζει η γαλλική Airbus και μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φόρτος οκτώ βλημάτων Spike-ER2 με δυνατότητα επέκτασης. Σύμφωνα με την παρουσίαση του ελικοπτέρου φέρει κινητήρες Safran Arriel 2E, σύστημα FADEC και ψηφιακό πιλοτήριο Helionix. Το μέγιστο βάρος απογείωσης του είναι 3,7 τόνοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Επίσης ενσωματώνει το σύστημα μάχης HForce, το οποίο μπορεί να ενσωματώσει σειρά όπλων όπως το ατρακτίδιο πυροβόλου HMP-400 (12,7 χιλιοστών), τις μη-κατευθυνόμενες ρουκέτες FZ-231 και τις κατευθυνόμενες ρουκέτες FZ-275 (12 ρουκέτες των 70 χιλιοστών), το ατρακτίδιο πυροβόλου NC-621 (20 χιλιοστών), το ηλεκτροπτικό σύστημα στόχευσης MX-15D και το σύστημα απεικόνισης επί κράνους Scorpion.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση