ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Η Κύπρος μπορεί να έχει αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή

Η ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-59

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε ομιλία του στην πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-59 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε με τη συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου, που υπογράφηκε με το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα «αποτελεί το κύριο στήριγμά μας στις δύσκολες ώρες που πέρασε και περνά η πατρίδα μας από τότε μέχρι σήμερα, με μεγαλύτερη τραγωδία την εισβολή του 1974 και το βάρος της τουρκικής κατοχής».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έπαψε στιγμή να εργάζεται μεθοδευμένα επιδιώκοντας την επανέναρξη του διαλόγου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική μας συνέχεια και προοπτική. Μια λύση που να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και που να διασφαλίζει το σπουδαίο αγαθό της ειρήνης».

Στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε ότι δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός φρικτού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που εξελίσσεται μπροστά στις οθόνες μας, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές, ανθρώπινες απώλειες, πρόσφυγες και βέβαια ανείπωτο πόνο, φόβο, αγωνία και ανασφάλεια.

"Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή, ως χώρα που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τέτοια θλιβερά γεγονότα, αντέδρασε με ενσυναίσθηση, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή, η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό», ανέφερε.

Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε ως ισότιμο μέλος, συνέχισε «καταβάλλει προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Η αξιοποίηση της διπλωματικής οδού μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ο τερματισμός κάθε επιθετικής ενέργειας αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Αυτό, σημείωσε ο κ. Πελεκάνος «το αναγνωρίζει όλος ο πολιτικός πολιτισμός της ανθρωπότητας και ιδιαιτέρως η Ευρώπη, η οποία επιδιώκει ενωμένη να διαφυλάξει την ειρήνη απέναντι στις νέες προκλήσεις και εκφάνσεις της βαρβαρότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε «ενεργοποιούνται και οι δικές μας αντιδράσεις που αποσκοπούν πρωτίστως στην υπεράσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας. Επιπρόσθετα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη από μέρους της Κυβέρνησης στρατηγικών συμμαχιών σε διάφορους τομείς, οι οποίοι αναδεικνύουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ομιλία του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «με πνεύμα αντίστασης στα κατακτητικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες μας. Συνεχίζουμε να επιζητούμε την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας και την καλλιέργεια συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης. Χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη λήθη, την άγνοια και την αναλήθεια να κερδίσουν».

Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 με τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «σήμερα μνημονεύουμε τους ηρωικούς νεκρούς μας και όλους όσοι αγωνίστηκαν για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ελευθερία του νησιού μας. Ο κυπριακός ελληνισμός, μετά από πολλά χρόνια καταπίεσης, όρθωσε το ανάστημά του και με ομοψυχία, ενότητα και θάρρος αντιστάθηκε στον αδίστακτο κατακτητή».

Για τη Λάρνακα ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως η πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα, ανασυνθέτοντας το ένδοξο παρελθόν της, έθρεψε τα δικά της ηρωικά παιδιά, άντρες και γυναίκες, νέους αγνούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, μεταξύ αυτών ο Μιχαλάκης Παρίδης, ο Ανδρέας Σουρουκλής, ο Πετράκης Κυπριανού αλλά και ο μικρότερος ήρωας του αγώνα του εφτάχρονου μαθητή Δημητράκη Δημητριάδη, τη μνήμη του οποίου αποκατέστησε πρόσφατα, ως αρμόζει, η Πολιτεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση