ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πελεκάνος: Σε εξέλιξη προμελέτη για φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη

Η διαδικασία προέκυψε ύστερα από διαβουλεύσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΥΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία εκπόνησης προμελέτης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ερωτηθείς σχετικά με ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς την Παρασκευή αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη εκπόνησης προμελέτης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 30/50 MW στη νεκρή ζώνη, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως η διαδικασία εκπόνησης προμελέτης προέκυψε ύστερα από διαβουλεύσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσέθεσε πως η εκπόνηση της προμελέτης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, συμπληρώνοντας πως μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα είναι δυνατός ο προσδιορισμός των επόμενων βημάτων.

Τι αναφέρει η τ/κ πλευρά 

Την πληροφορία ότι ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά συμφώνησαν για διενέργεια μιας προκαταρκτικής μελέτης για τη μελλοντική δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, έδωσε στην δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής η «προεδρία» στα κατεχόμενα.

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία σταδιακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουμε διεξάγει με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνοκυπριακή πλευρά, συμφωνήθηκε η έναρξη εκπόνησης προμελέτης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 30/50 MW στη νεκρή ζώνη, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα διαχειρίζονται και οι δύο πλευρές», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας».

«Στόχος του έργου είναι τόσο η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, όσο και η αποθήκευση της ενέργειας αυτής μέσω μπαταριών και η χρήση της όταν χρειαστεί. Σήμερα, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συνάντηση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μας. Τρεις εμπειρογνώμονες από κάθε πλευρά θα υποστηρίξουν αυτή τη μελέτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από διεθνή εταιρεία με χρηματοδότηση από την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε επιθυμία της τ/κ πλευράς για ηλεκτρική διασύνδεση με την ΕΕ δια μέσου της Τουρκίας και σε προηγούμενη σχετική πρόταση της τ/κ ηγεσίας.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία που θα ωφελήσει τόσο τον τουρκοκυπριακό όσο και τον ελληνοκυπριακό λαό, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας. Το βήμα που έγινε σήμερα όσον αφορά την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Παρεμπιπτόντως:
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έπρεπε να αποσκοπούσε στην ευρύτερη εξυπηρέτηση πολιτών που για οικονομικούς λόγους και ηθελημένα δεν κατανάλωναν πολύ ρεύμα και έτσι έμειναν εκτός κριτηρίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τα οποία θα συνέβαλλαν τας μάλα στην βελτίωση της ποιότητος της ζωής των.
Απλουστευμένα:
Θα είχαν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, στεγνωτήρια ρούχων τις βροχερές μέρες καθώς και άλλες αναγκαιούσες οικιακές συσκευές, ως δήθεν πολίτες της ΕΕ, και σίγουρα θα απαλλάσσοντο από τις θερμάστρες πετρελαίου και την εισπνοή των δηλητηρίων εκ της καύσης σε κλειστό χώρο.
Αυτά ως αποτέλεσμα των δήθεν μελετών της Κυβέρνησης και κυρίως της αψυχολόγητης υιοθέτησης από το Υπουργείο Ενέργειας για την εν γένει συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεγάλης μερίδος των πολιτών.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση