ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

Εν αναμονή ανακοινώσεων από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών για τις διόδου κατά μήκος της γραμμής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών θα ανακοινώσουν σύντομα ένα πακέτο μέτρων ενδυνάμωσης των ελέγχων τόσο στα οδοφράγματα, όσο και στις μη ελεγχόμενες διόδους κατά μήκος της πράσινης γραμμής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, χαρακτηρίζοντας την πράσινη γραμμή ως «μαύρη τρύπα». Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων του πολυδύναμου κέντρου στον Ασκά, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «το μεταναστευτικό είναι μια εξελισσόμενη κρίση για την Κύπρο».

«Με δεδομένη τη νέα κατάσταση, αλλά και τις μαζικές ροές παράτυπων μεταναστών που έχουμε από τα κατεχόμενα, εξελίσσεται σε ένα μείζον για την Κύπρο θέμα», είπε ο ΥΠΕΣ, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών "επεξεργαζόμαστε κοινή πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα αφορά και την αλλαγή του κώδικα εφαρμογής του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αλλά και άλλα μέτρα με ενδυναμωμένους ελέγχους τόσο στα οδοφράγματα όσο και κατά το μήκος της πράσινης γραμμής". «Θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο μέτρων μαζί με το ΥΠΕΞ. Χρειάζεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τόσο στα οδοφράγματα, όσο και κατά μήκος της πράσινης γραμμής στις μη ελεγχόμενες διόδους, και είναι κάτι που οι έλεγχοι πηγάζουν και από την υποχρέωση που έχουμε για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

Υπάρχει αυτή η ανωμαλία που δημιουργείται λόγω της κατοχής της Κύπρου, που είναι και μια ιδιαιτερότητα

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως "σκοπός μας είναι να αποκλείσουμε και κάποιες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών από τη διέλευση από τα οδοφράγματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που είχε θεσπιστεί εφαρμόζεται για την ομαλή διέλευση των Κυπρίων, Τ/κ και Ε/κ, και όχι για να τυγχάνει εκμετάλλευσης από παράτυπους μετανάστες ή ακόμη και από δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών".

«Υπάρχει αυτή η μαύρη τρύπα, υπάρχει αυτή η ανωμαλία που δημιουργείται λόγω της κατοχής της Κύπρου, που είναι και μια ιδιαιτερότητα. Φυσικά και το έχουμε θέσει στην ΕΕ και χρειάζεται να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με όλα τα Υπουργεία για αυτό το θέμα νομίζω ότι εντός του μήνα θα πούμε περισσότερα», ανέφερε. Ερωτηθείς για τις ευθύνες της Ευρώπης αναφορικά με τον επιμερισμό του βάρους όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Πετρίδης είπε πως η ΕΕ έχει την κύρια ευθύνη αυτή της κατάστασης δηλαδή για την επιστροφή των μεταναστών.

«Η Ευρώπη έχει ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, διότι η Κύπρος εφαρμόζει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο ασύλου το οποίο δεν έχει αλλάξει ούτως ώστε να αποφορτίσει τις χώρες της πρώτης γραμμής», είπε.Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως είναι απαράδεκτο η Κύπρος και η Ελλάδα και άλλες μία - δύο χώρες της ΕΕ να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος ενώ τα άλλα κράτη μέλη να επωμίζονται μια ισομερή κατανομή, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει θέσει θέμα αλλαγής της πολιτικής αυτής. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει και αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών. Ερωτηθείς τέλος για τους ελέγχους των πολιτογραφήσεων μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος πριν από το 2018, και το έργο της επιτροπής που έχει διοριστεί, ο κ. Πετρίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι η Επιτροπή αυτή θα έχει ένα πολύ ευρύ πεδίο δράσης και ότι αυτό έχει επεξηγηθεί επαρκώς.

ΣΧΟΛΙΑ

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά και δεν έχουμε το Κυπριακό πλέον ως πρώτο εθνικό θέμα. Η άφιξη τόσο χιλιάδων Αράβων μουσουλμάνων και Αφρικανών θα γίνει μάστιγα στο κοντινό μέλλον για την κοινωνία μας και δεν θα υπάρχει σωτηρία. Και ας πάψουμε επιτέλους να ψάχνουμε λύσεις μέσω της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ανύπαρκτη και να σταματήσουμε να το παίζουμε καλά παιδιά. Τα καλά παιδιά πεθαίνουν στην ψάθα.

Riddick

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά και δεν θα έχουμε το Κυπριακό πλέον ως πρώτο εθνικό θέμα. Η άφιξη τόσο χιλιάδων μουσουλμάνων και Αφρικανών θα γίνει μάστιγα στο κοντινό μέλλον για την κοινωνία μας και δεν θα υπάρχει σωτηρία. Και ας πάψουμε επιτέλους να ψάχνουμε λύσεις μέσω της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ανύπαρκτη και να σταματήσουμε να το παίζουμε καλά παιδιά. Τα καλά παιδιά πεθαίνουν στην ψάθα.

Riddick
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X