ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρίδης: Στόχος μια σύγχρονη και εφαρμόσιμη πολιτική στέγασης

Με τη σημερινή εκδήλωση εγκαινιάζεται η διαδικασία διαβούλευσης για τη νέα στεγαστική πολιτική

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το στόχο της κυβέρνησης για την υιοθέτηση μιας σύγχρονης και πρακτικά εφαρμόσιμης πολιτικής που θα εισαγάγει την έννοια της κοινωνικής στέγασης, παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ημερίδα του ΚΟΑΓ, με τίτλο «Κοινωνική Κατοικία – Προκλήσεις και η σύγχρονη ευρωπαϊκή προοπτική» στην παρουσία του Προέδρου του οργανισμού Housing Europe.

Ο ΚΟΑΓ και η Κύπρος φιλοδοξούν να καταστούν μέλη του Housing Europe, ενός οργανισμού με 24 κράτη-μέλη που διαχειρίζεται πέραν των 26 εκατομμυρίων υποστατικών στην Ευρώπη. Όπως αναφέρθηκε, με τη σημερινή εκδήλωση εγκαινιάζεται η διαδικασία διαβούλευσης για τη νέα στεγαστική πολιτική.

Η πολιτική αυτή, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης, θα χρησιμοποιήσει σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και την εμπλοκή της ιδιωτικής χρηματοδότησης, θα λάβει υπόψη τις σύγχρονες στεγαστικές ανάγκες των νέων, αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, αλλά και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

«Η πολιτική θα εισάγει και στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, την έννοια και την πολιτική της ‘Κοινωνικής Στέγασης’», είπε.

Ο ΥΠΕΣ τόνισε πως η νέα στρατηγική θα εφαρμοστεί «κάτω από έναν ενιαίο φορέα που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ΚΟΑΓ, ένα οργανισμό με εμπειρία και τεχνογνωσία 38 χρόνων και θα άρει το σημερινό κατακερματισμό των στεγαστικών βοηθημάτων σε διάφορες ξεχωριστές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, παρά την οικονομική κρίση και τις ιδιαίτερα ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των στεγαστικών αναγκών συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και δεν ακολουθήθηκε το παράδειγμα άλλων χωρών που παγιοποίησαν ή εγκατέλειψαν τα στεγαστικά προγράμματα λόγω της κρίσης.

Όπως είπε, οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για στήριξη της στέγασης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού υπερβαίνουν τα €70 εκατομμύρια.

Πρόκειται για τη στήριξη της στέγασης μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για παροχή επιδόματος ενοικίου και επιδόματος πληρωμής τόκων στεγαστικών δανείων, με συνολική δαπάνη το 2017 ύψους €12 εκατ., καθώς και την εφαρμογή άλλων επτά σχεδίων που αφορούν στη στέγαση άλλων ομάδων του πληθυσμού που αφορούν βοήθεια για ανέγερση ή αγορά στέγης, παροχή επιδόματος ενοικίου, συντηρήσεις / επιδιορθώσεις σε υφιστάμενες οικίες ή οικισμούς, διαχωρισμούς οικοπέδων κλπ, με προϋπολογισμό το 2017 €58 εκ. ευρώ.

Υπέδειξε ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat και του Housing Europe, η Κύπρος έχει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού στην ΕΕ που το κόστος στέγασης είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τις απολαβές του, αλλά και ότι το ποσοστό πληθυσμού των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο για τις οποίες το κόστος στέγασης είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τις απολαβές του βρίσκεται στο 15% σε σύγκριση με το ποσοστό στην ΕΕ, που κυμαίνεται στο 40%.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Ανδρέας Φράγκος είπε πως ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συνδράμει καθοριστικά στην προσπάθεια για την αναδιαμόρφωση της στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε την κοινωνική διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της στεγαστικής πολιτικής», είπε.

«Πεποίθησή μας είναι ότι με τη θετική διαβούλευση όλων των κοινωνικών φορέων αλλά και της εμπειρογνωμοσύνη του ΚΟΑΓ και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους συμπατριώτες μας προσιτή στέγη και πιο στοχευμένα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Housing Europe, Σέντρικ φαν Στιβεντάελ είπε πως η κοινωνική στέγαση αποτελεί μια πρόκληση που δεν τελειώνει ποτέ.

Ο κ. Στιβεντάελ εξήρε τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων για το θέμα της κοινωνικής στέγασης, καθώς κοιτώντας τα στοιχεία του οργανισμού, ένας διαπιστώνει άμεσα ότι η ζήτηση για βιώσιμες και κοινωνικά ευαίσθητε γειτονιές αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη.

Σε παρουσίασή του, ο κ. Στιβεντάελ είπε πως το σημείο εκκίνησης για μια νέα στρατηγική προϋποθέτει την υιοθέτηση μιας τεκμηριωμένης εθνικής στρατηγικής, τον καθορισμό των επιλέξιμων ομάδων, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα θέματα χρηματοδότησης. Έδωσε παραδείγματα για την κοινωνική στέγαση σε άλλες χώρες και περιφέρειες της Ευρώπης.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑΓ Μαρία Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Οργανισμού από το 1982 και στα διάφορα σχέδια που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι η περίοδος της οικονομικής κρίσης του 2013 «ήταν η δυσκολότερη που πέρασε ο Οργανισμός από την ίδρυσή του».

Όπως είπε, πέραν από το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβομένων, ο ΚΟΑΓ εφαρμόζει από το 2014 το σχέδιο προστασίας κύριας κατοικίας, που αποτελεί δίχτυ προστασίας χαμηλά αμειβόμενων δανειοληπτών, μέσω της επιδότησης μέρους των δόσεων με ανώτατο ποσό τις €10.000 ετησίως για περίοδο 3 ετών.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως ο οργανισμός συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την είσπραξη των καθυστερημένων δόσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, που έπληξε πρώτιστα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, προσθέτοντας πως ο ΚΟΑΓ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δώσει λύσεις και να βοηθήσουν τους αγοραστές του να διατηρήσουν τη κατοικία τους.

«Η ανάγκη για προσφορά κοινωνικής στέγασης είναι ίσως μεγαλύτερη σήμερα, παρά την περίοδο που οδήγησε στην ίδρυσή του (οργανισμού). Και αυτό είναι για να διατηρηθούν οι καλές στεγαστικές συνθήκες του τόπου μας, οι οποίες είναι χωρίς αμφιβολία από τις καλύτερες στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο Γαβριήλ Αμίτσης, καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΤΕΙ Αθήνας και Αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας «Τα Εθνικά Συστήματα Στέγασης σε μετάβαση» του Housing Europe, τόνισε πως οι προκλήσεις ανάπτυξης μιας εθνικής στρατηγικής κοινωνικής κατοικίας στην Κύπρο αφορούν στην πολιτική νομιμοποίηση της στρατηγικής, στην τεχνοκρατική τεκμηρίωση, αξιοποιώντας ιδίως τις διεθνείς καλές πρακτικές, στην αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής και κατοχύρωσης της βιωσιμότητάς της.

Υπέδειξε πως η εθνική πολιτική κοινωνικής κατοικίας, αν απαιτεί κρατική ενίσχυση, διέπεται από τις ρυθμίσεις του κοινοτικού δικαίου στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αμίτσης, η Ολλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο μερίδιο κοινωνικής κατοικίας στην ΕΕ με 32% του συνολικού αποθέματος κατοικίας, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 23% και Δανία 19%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση