ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πηλείδου σε συζήτηση Υπουργών Ενέργειας - Οι προτάσεις για τις τιμές φυσικού αερίου να εξεταστούν διεξοδικά

Η Υπουργός ζήτησε όπως αναγνωρισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες των αναδυόμενων και απομονωμένων αγορών, όπως αυτή της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η πρόταση κανονισμού για τον έλεγχο των τιμών ενέργειας πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά ώστε να διασφαλιστεί πως θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο καθώς και η υιοθέτηση Γενικής Προσέγγισης επί της πρότασης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων

Κατά την σύνοδο της Τρίτης, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ωστόσο συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων και ζήτησαν από την Κομισιόν να αναπτύξει τις τεχνικές λεπτομέρειες των προτάσεων ενόψει της επόμενης έκτακτης συνάντησης τους που ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Αν και τα μέτρα για κοινή προμήθεια και μηχανισμούς αλληλεγγύης προχωρούν, με την Κομισιόν και το Συμβούλιο να θέτουν ως στόχο τις 24 Νοεμβρίου για υιοθέτησή τους, υπήρξαν πολλές και ευρείες απόψεις για το θέμα του δυναμικού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση για την πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο καθώς και η υιοθέτηση Γενικής Προσέγγισης επί της πρότασης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων, προστίθεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών, των διασυνοριακών ανταλλαγών και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών του φυσικού αερίου, η κ. Πηλείδου επεσήμανε ότι, λόγω του εύρους και του αριθμού των δράσεων που περιλαμβάνει η πρόταση Κανονισμού, απαιτείται όπως αυτή εξεταστεί διεξοδικά για να διασφαλιστεί ότι θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει με όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε η πλατφόρμα της ΕΕ για κοινή αγορά φυσικού αερίου να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων, η κ. Πηλείδου υποστήριξε το κείμενο της Γενικής Προσέγγισης που κατέθεσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου, στη διαμόρφωση του οποίου η Κύπρος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Οδηγία, προστίθεται, θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την υλοποίηση του στόχου για την απανθρακοποίηση του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ έως το 2050.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δέσμη μέτρων για το ΦΑ και το υδρογόνο, η Υπουργός ζήτησε όπως αναγνωρισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες των αναδυόμενων και απομονωμένων αγορών, όπως αυτή της Κύπρου, και υπογράμμισε τη σημασία ίσης μεταχείρισης του υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη όπως για τα μικρά συστήματα παρασχεθεί η δυνατότητα να υπάρχει μόνο ένας φορέας για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής (TSOs/DSOs) ΦΑ και υδρογόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση