ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πηλείδου: Συζήτηση για γρήγορη ανάπτυξη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ

Προανήγγειλε επίσκεψη της Επιτρόπου Σίμσον

ΚΥΠΕ

Επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στην Κύπρο ανακοίνωσε με δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, η κ. Σίμσον αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο για να συμμετάσχει σε συνέδριο του East Mediterranean Gas Forum, όπου, «θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να τροχοδρομηθεί με πιο γρήγορα βήματα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία όντας ευρωπαϊκή περιοχή θεωρείται και προτεραιότητα όσον αφορά την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Η Κύπρος είναι σε θέση να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσα από τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους Ευρωπαίους Υπουργούς όσο και από την Επίτροπο» με την οποία συναντήθηκε μετά το τέλος της συνόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Υπουργών πως «η παρουσία μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου» μπορεί να αξιοποιηθεί «για τη δημιουργία κατάλληλων συνεργειών προς μια βιώσιμη περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, προμηθεύοντας την ΕΕ με φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον και με υδρογόνο μακροπρόθεσμα».

Όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για μετριασμό των υψηλών τιμών ενέργειας η κ. Πηλείδου ανέφερε στο πλαίσιο της συζήτησης ότι «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και τα διαφορετικά σημεία αναφοράς κάθε κράτους μέλους, ειδικότερα των κρατών μελών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο».

Επίσης θέση της Κύπρου, συνέχισε, είναι πως η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μέτρα που να δίνουν κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά το θέμα του επανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κ. Πηλείδου ήταν μεταξύ των Υπουργών που κάλεσαν την Κομισιόν να προχωρήσει με ενδελεχή μελέτη του θέματος. Κάλεσε επίσης την Κομισιόν να μελετήσει τρόπους με τους οποίους το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ετοιμότητα των κρατών μελών εν όψει του χειμώνα, η κ. Πηλείδου υπενθύμισε πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης καθώς προς το παρόν είναι απομονωμένη από τα ενεργειακά δίκτυα της ΕΕ.

Όπως είπε, αν και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον εφοδιασμό της με καύσιμα, η Κύπρος επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, τις μεταφορές και τη θέρμανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση