ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλήρης αλληλεγγύη στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με αναφορές στη στήριξη που έλαβε η Κύπρος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, αλλά και με αντιπαραθέσεις γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit, διεξήχθη το πρωί της Τρίτης η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τελευταία τους παρέμβαση ενώπιον του Σώματος ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας τους. Την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων για τη στάση της Άγκυρας πρότεινε ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παράλληλα, είπε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τη λεγόμενη κατάπαυση πυρός». Η Τουρκία πρέπει αν σταματήσει τη στρατιωτική της δράση μόνιμα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ενώ είπε ότι οποιαδήποτε άλλη πορεία συνεπάγεται ανθρωπιστικό δράμα, νίκη του Ισλαμικού κράτους και έναν σοβαρό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το Brexit, ο κ. Τουσκ είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Συμβουλίου τα αναγκαία βήματα για την έγκριση εκ μέρους της ΕΕ ενώ απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές είπε ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.  Είπε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη ενώ σημείωσε ότι διαβουλεύεται με τους ηγέτες για το ποια θα είναι η αντίδραση, σημειώνοντας ότι «θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες».

Το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τί θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το Βρετανικό Κοινοβούλιο, συνέχισε και είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο». Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας επιλογή, ανέφερε κ. Τουσκ. Επανέλαβε εξάλλου ότι ήταν λάθος η απόφαση να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν οι ηγέτες στα σωστά συμπεράσματα όταν θα συζητήσουν για την ενταξιακή διαδικασία ενόψει της Συνόδου στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020.

Είπε τέλος ότι είναι η τελευταία εμφάνισή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους Είπε ότι πέρασαν πέντε δύσκολα χρόνια, όμως πάντοτε συνεργάστηκαν με καλή πίστη. «Μπορώ να πω χωρίς ενδοιασμό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ υπήρξε πάντοτε ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος και υπηρέτησε την Ευρώπη καλά» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τουσκ ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να εξετάσουμε με απόλυτη σοβαρότητα το αίτημα των Βρετανών για παράταση. Στην δική του ομιλία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει παραστεί σε 147 Ευρωπαϊκά Συμβούλια κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ενώ είναι η η 105η φορά που εμφανίζεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είπε ακόμη ότι η Κομισιόν διαπραγματεύτηκε και επαναδιαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για το Brexit, σεβόμενη την απόφαση του βρετανικού λαού, ενώ η συμφωνία που επιτεύχθηκε καλύπτει όλα τα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Κοινοβουλίου. Είπε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Ουέστμινστερ όμως δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι αυτό το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει τη συμφωνία πριν επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Πρώτα το Λονδίνο, μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο» είπε.

Για τον προϋπολογισμό της Ένωσης είπε ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για μια συμφωνία στο Συμβούλιο, αλλιώς ανέφερε, θα περιέλθουμε σε αδιέξοδο τα δύο πρώτα χρόνια του δημοσιονομικού πλαισίου. Όσον αφορά την απόφαση να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είπε ότι είναι βαρύ σφάλμα και κατ’ ουσία η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι δίνει υποσχέσεις τις οποίες δεν εκπληρώνει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στην παράνομη, υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου, παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι είναι κρίμα που το Συμβούλιο δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Αναφέρθηκε παράλληλα στις ενέργειες της Άγκυρας για παράνομες γεωτρήσεις, τη φίμωση της ελευθεροτυπίας και στο προσφυγικό και διερωτήθηκε ποια είναι η ξεκάθαρη πρωτοβουλία εκ μέρους της Ευρώπης.

Στο βαθμό που η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά θα πρέπει να συζητήσουμε και κυρώσεις, είπε ο κ. Βέμπερ, σημειώνοντας πως δεν γίνεται να επωφελείται από την τελωνειακή ένωση. Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο έστειλε η Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε η Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στη ΑΟΖ ενώ είπε ότι θα πρέπει γίνει σεβαστή η ακεραιότητα της Κύπρου.

Ο Nicolas Bay, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Τουρκία εδώ και 45 χρόνια έχει υπό την κατοχή της μεγάλο τμήμα της Κύπρου, ενός κράτους μέλους, και τώρα προβαίνει σε παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Η Άγκυρα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επεμβαίνοντας στη Συρία ενώ η ενέργεια της ενίσχυσε του τζιχαντιστές, πρόσθεσε. Παρόλα αυτά, είπε, η ΕΕ έδωσε 5,7 δις για το προσφυγικό ενώ τώρα η Τουρκία απειλεί να ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την τελωνειακή ένωση, την εσωτερική αγορά και να υποστηρίζεται από την ΕΕ όταν εισβάλει σε χώρες όπως η Συρία και παραβιάζει αρχές και δικαιώματα, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες για την Άγκυρα. «Μόνο έτσι η Τουρκία θα καταλάβει και θα κατανοήσει ότι η ΕΕ είναι ένωση αρχών και αξιών» είπε.

Στην παρέμβαση του ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Τουρκιά εισέβαλε στη Συρία κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο όπως εισέβαλε ανενόχλητη πριν 45 χρόνια στην Κύπρο μας και άφησε πίσω της όλεθρο και καταστροφή. Πρέπει εδώ και τώρα να αναχαιτίσουμε την επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας πριν είναι αργά, συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο Τουσκ μαζί με τον κ. Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισαν με το έργο τους το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ.

Τον λόγο έλαβαν επίσης οι επικεφαλής των άλλων πολιτικών ομάδων και αρκετοί Ευρωβουλευτές, με μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων να αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit. Τον λόγο έλαβε και ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και στο μελλοντικό διακύβευμα.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των ομιλητών επέκρινε παράλληλα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ζητώντας μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ακολούθως ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προέβη ενώπιον της ολομέλειας στον απολογισμό της πενταετούς θητείας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ