ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:07
 

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει για το υποστηρικτικό σκάφος Vos Prime

Λήφθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το σκάφος δε θα υποστήριζε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Newsroom K

Αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες του τουρκικό σκάφος Vos Prime, το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, είναι ένα από τα δύο υποστηρικτικά σκάφη του Γιαβούζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως φαίνεται και στο marinetraffic το Vos Prime, αποχώρησε από την Κύπρο και οδεύει προς την Αλεξάνδρεια.

Θέλοντας να δοθεί ένα τέλος στις ανησυχίες που υπήρξαν, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ, δήλωσε πως δεν προκύπτει κάποιο θέμα από την άφιξη του Vos Prime στη Λεμεσό. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σκάφος, έφτασε στη Λεμεσό την περασμένη Παρασκευή από το λιμάνι της Αιγύπτου.

«Το συγκεκριμένο πλοίο, είχε αναφερθεί από την τουρκική κυβέρνηση και μάλιστα συμπεριλαμβανόταν και σε μια NAVTEX που είχε εκδοθεί από την πλευρά της Τουρκίας. Φαίνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Vos Prime προσεγγίστηκε από τις αρχές της Τουρκίας για υποστηρίξει τις παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ο κ. Σαμουήλ.

Από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη παρέμεινε στο λιμάνι Λεμεσού το Vos Prime

Πρόσθεσε δε πως στην πορεία, πριν κινηθεί το σκάφος προς το λιμάνι Λεμεσού, η Κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των ενεργειών που είχε προβεί, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και τα πλοία της δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ούτε να υποστηρίξουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η υποστήριξη στο Saipem 12000 και τα εντάλματα

To Vos Prime, σύμφωνα με τον κ. Σαμουήλ, υποστήριξε το Saipem 12000 που είχε δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στα εντάλματα που εκδόθηκαν για τα πληρώματα των σκαφών που συνεργάζονται με τον Πορθητή, ο κ. Σαμουήλ ξεκαθάρισε πως προχωρούν. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία για έκδοση ενταλμάτων κατ’αναλογία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες και του Γιαβούζ».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ο κ. Σαμουήλ σημείωσε πως «βρίσκουμε θετική ανταπόκριση στις παραστάσεις τις οποίες προβαίνουμε. Οι παραστάσεις έχουν ως αποδέκτες ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα», επιβεβαιώνοντας πως υπήρξαν αποχωρήσεις από εταιρείες οι οποίες στήριζαν τις παράνομες ενέργειες.

Υφ.Ναυτιλίας: Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ

Διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου διαβεβαιώνει πως κανένα πλοίο που βρέθηκε στο λιμάνι και στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, δεν έχει υποστηρικτικό ρόλο στις παράνομες ενέργειες του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ.

Σε δηλώσεις της στη Λεμεσό, η κ.Πηλείδου κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα περί παρουσίας, στη θαλάσσια περιοχή και στο λιμάνι της Λεμεσού, πλοίων της Ολλανδικής «Vroon Offshore Services», η οποία είχε συνάψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), στο πλαίσιο των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε η Νατάσα Πηλείδου, υποδεικνύοντας ότι «εδώ και εβδομάδες, η συγκεκριμένη ολλανδική εταιρεία έχει δώσει γραπτώς διαβεβαιώσεις, στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα».

Την ίδια ώρα κάλεσε τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο τι μεταδίδουν, αφού όπως είπε «η οποιαδήποτε προβολή των θεμάτων αυτών, όταν δεν γίνεται προσεκτικά, μόνο ζημιά κάνει στην Κύπρο».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί κανένα πλοίο δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα», επανέλαβε η κ. Πηλείδου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Υφυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση της ολλανδικής εταιρείας να απέχει από οποιανδήποτε παράνομη ενέργεια των Τούρκων, στέλνει μηνύματα σε όλους, ώστε να κάνουν διπλές σκέψεις για συμμετοχή τους στους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

«Pios paei stixima oti tipote to spoudeo den tha gini me aftin tin ipothesi? Oloi kouppa apanni tha tin ...»
tiktok  |  06:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X