ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλλα Κυριακίδου στην «Κ»: Η σκληρή δουλειά ξεκινά από σήμερα

Επόμενο στάδιο η επικύρωση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Newsroom K

Απόλυτα συνειδητοποιημένη και έτοιμη να ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτή πρόκληση παρουσιάστηκε η νέα επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου με δηλώσεις της στην «Κ». Λίγες μόλις ώρες μετά την ανάθεση των καθηκόντων της από την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η κα Κυριακίδου «σηκώνει μανίκια», γιατί κατά την ίδια η σκληρή δουλειά ξεκινά από σήμερα.

«Είναι μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο» επισήμανε αρχικά η κα Κυριακίδου, για να συνεχίσει λέγοντας πως «θεωρώ οι δράσεις και οι πολιτικές εκφράζουν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Είναι το στοίχημα μας ακριβώς αυτό» ανέφερε  η κα. Κυριακίδου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς την πρόεδρο της Κομισιόν για την μεγάλη τιμή που της έκανε. Σημείωσε επιπλέον πως «η Επιτροπή Υγείας αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας χαρτοφυλάκιο, καθώς σε αυτό εντάσσονται μεταξύ άλλων, όλα τα θέματα δημόσιάς υγείας, τα θέματα ασφάλειας τροφίμων, της φυτοϋγιεινής, των ζώων και η ηλεκτρονική υγεία».

Παρόλα αυτά η κα Κυριακίδου δεν ξεχνά να επισημάνει πως τα πάντα βρίσκονται υπό την αίρεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καθηκόντως, αποτελεί το αρμόδιο σώμα που θα επικυρώσει τις επιλογές της προέδρου της Κομισιόν. «Τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν υπάρξει μια πετυχημένη ακρόαση. Όλα εξαρτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα παρόλα αυτά για το δικό της όραμα, αλλά και για τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, η κα Κυριακίδου απάντησε «να έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες πρόσβαση σε ποιοτικά και ακριβά φάρμακα εκεί που χρειάζονται θεραπείες. Τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων, το τι καταναλώνουμε καθημερινά. Είναι πάρα πολύ σημαντικά και μας αγγίζουν όλους». Τεράστιο επίσης κεφάλαιο όπως τονίζει η κα. Κυριακίδου αποτελεί ο στόχος για πρόταση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Η κύπρια επίτροπος, έχει ήδη από σήμερα το απόγευμα μια πρώτη συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση για την Υγεία της Κομισιόν, δηλώνοντας καταληκτικά πως «η σκληρή δουλειά ξεκινά από σήμερα».

Το προφίλ της νέας Επιτρόπου

Η Στέλλα Κυριακίδου γεννήθηκε στις 10/03/1956 στη Λευκωσία, είναι νυμφευμένη με τον Κίκη Κυριακίδη και έχει δύο υιούς. 

Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία στο University of Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο, παιδοψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου.

Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο και λευχαιμία, τη βία στην οικογένεια, τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά, τη διασυνδετική συμβουλευτική ψυχιατρική σε γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο και εκπαιδεύτρια σε θέματα ασθενών με καρκίνο του μαστού και δικαιώματα των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Η πολιτική της διαδρομή

2000-2015: Πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Καρκίνου του Μαστού Europa Donna Κύπρου
2004-2006: Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού Europa Donna.
2010-2012: Εκπρόσωπος ασθενών στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον καρκίνο
28 Σεπτεμβρίου 2016 αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου για τον καρκίνο
2006: Μέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ
Μάιος 2013: Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ
Βουλευτικές εκλογές 2006: Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ και επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και του 2016.
Το 2017 εξελέγη 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η διαδρομή της ως βουλευτής

Η Στέλλα Κυριακίδου ως βουλευτής διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ορίζεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2012 και μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Ιανουάριο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ