ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποινική δικαιοσύνη - Η θέση της Κύπρου παγκοσμίως

Τι αναφέρει το Aνώτατο Δικαστήριο

ΚΥΠΕ

Στην 18η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η ποινική δικαιοσύνη της Κύπρου, αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οπως σημειώνει, ανακοινώθηκαν χθες τα ετήσια για το 2022 αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού World Justice Project που είναι Ανεξάρτητος Διεθνής Οργανισμός, με σκοπό την προώθηση των αρχών του κράτους δικαίου σε όλο τον κόσμο και περιγράφεται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια διεπιστημονική πλατφόρμα.

Στα αποτελέσματα που καλύπτουν αποκλειστικά θέματα αναφορικά με το κράτος δικαίου (έλλειψη διαφθοράς και δυσμενών διακρίσεων, απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων, ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης και άλλα) αξιολογήθηκαν 140 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η οποία κατατάχθηκε, με βάση το σύνολο των κριτηρίων, στην 28η θέση, όπως και το 2021.

Ιδιαίτερη επιτυχία, προστίθεται, μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάταξη της ποινικής δικαιοσύνης της Κύπρου από την 20η θέση το 2021, στην 18η θέση το 2022. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική δικαιοσύνη (αγωγές) η Κύπρος κατατάχθηκε στην 38η θέση σε σχέση με την 36η θέση του 2021.

"Φανερή είναι η επίδραση στο αποτέλεσμα αυτό των καθυστερήσεων στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, εφόσον, με βάση το σχετικό κριτήριο, η Κύπρος κατατάσσεται πολύ χαμηλά στον πίνακα, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το πρόβλημα αναδύεται μέσα από τις μεγάλες καθυστερήσεις".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι διαφαίνεται έτσι για άλλη μια φορά η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών τις οποίες προωθεί το Ανώτατο Δικαστήριο σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, την Βουλή των Αντιπροσώπων και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των παλαιών υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί και το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Σε ό,τι αφορά την απουσία διαφθοράς η έρευνα «βαθμολογεί» την εκτελεστική εξουσία με 0,65 μονάδες (με ψηλότερη βαθμολογία το 1), τη δικαστική εξουσία με 0,90, την Αστυνομία/Στρατό με 0,75 και τη νομοθετική εξουσία με 0,41, καταλήγει η ανακοίνωση. Περισσότερες πληροφορίες στο https://worldjusticeproject.org/rule-of-law-index/country/2022/Cyprus/Criminal%20Justice/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση