ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος εξουσιών Ελεγκτή – Εισαγγελέα

Αυστηρές υποδείξεις Γιώργου Σαββίδη προς Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η λιτή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη με την οποία ουσιαστικά θέτει θέμα συνταγματικής τάξης για τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά σχετίζεται με τον υπόγειο «πόλεμο» αρμοδιοτήτων που διεκδικεί τελευταία ο Γενικός Ελεγκτής. Μια κατάσταση που για τους γνώστες του παρασκηνίου είναι απόλυτα συνυφασμένη με το κλίμα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Γενική Εισαγγελία και που διαταράχθηκε με την αποχώρηση Κώστα Κληρίδη, από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Η σύγκρουση του Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει αίσθηση, πλην όμως στο παρασκήνιο ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως ήταν θέμα χρόνου η τωρινή εξέλιξη. Εκτίμηση που όχι μόνο επιβεβαιώθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά όπως υποστηρίζεται έντονα θα έχει και συνέχεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας

Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Σαββίδης στην ανακοίνωση του γραφείου, δείχνουν ξεκάθαρα το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο νομικό σύμβουλο του κράτους και τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και τη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα να τερματίσει τη λογική και πρακτική των «συγκοινωνούντων δοχείων» που επικρατούσε πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης μπορεί να εκληφθεί και ως καμπανάκι προς τον Γενικό Ελεγκτή ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει μια πρακτική που ακολουθείτο και που για τον ίδιο συνιστά «εκτροπή» ή ενέργειες που «υποσκάπτουν ή υπονομεύουν ή περιφρονούν τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα». Η αναφορά δε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι «Θεματοφύλακας του Συντάγματος και των Νόμων» επιδέχεται πολλών ερμηνειών λένε νομικές πηγές σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κ. Σαββίδη.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Στις αυστηρές υποδείξεις Σαββίδη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αν και δηλώνει το σεβασμό του στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, θεωρεί ως συνταγματική υποχρέωση της υπηρεσίας του και όχι απλώς δικαίωμα, να ασκεί τις καθοριζόμενες εξουσίες και αρμοδιότητες, χωρίς επηρεασμό και ανεξάρτητα από τα δικαιώματα άλλων θεσμών και πολιτειακών αξιωματούχων να ασκούν τα δικά τους καθήκοντα. Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως αναμένει «και από αυτούς (χωρίς να κατονομάζει σε ποιους αναφέρεται) να σεβαστούν το γεγονός πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός».

Η σπίθα

Το κλίμα έντασης μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα προκλήθηκε λόγω της επιμονής του Γενικού Ελεγκτή να έχει ρόλο στο ερευνητικό κομμάτι των πολιτογραφήσεων μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος υπενθύμισε στον Γενικό Ελεγκτή πως «ο χειρισμός της παρούσας περίπτωσης αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα. Η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε για να εξετάσει τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών να αφεθεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση