ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:51
 

Μπορρέλ: Επίσπευση της κατάρτισης της λίστας των κυρώσεων για την Τουρκία

«Η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της ΚΔ αλλά και ενάντια εταιριών ευρωπαϊκών συμφερόντων», τόνισε ο ΥΠΕΞ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ.Μπορρέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός” και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ.Μπορρέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Ζ.Μπορρέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Πολιτική δέσμευση ΕΕ

Πολιτική δέσμευση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες, ανέλαβαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει την παράνομη δράση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που συνδέεται άμεσα και με το πως συμπεριφέρεται στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Με την Τουρκία να βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ εντός τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει σε δύο Ευρωπαϊκές εταιρίες, την TOTAL και την ΕΝΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενάντια εταιριών ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως επίσης και ενάντια της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ.

Αφού σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συγκεκριμένα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να εντατικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Ξεκαθάρισε δε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Χριστοδουλίδη και σημείωσε ότι ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, και είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Την εν λόγω προσέγγιση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε αποφασίστηκε όπως κατατεθεί σχετική Δήλωση Συμβουλίου στα πρακτικά της σημερινής συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της συζήτησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια ομάδα εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί με απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Προφανώς, η "μεγαλομανία" είναι έμφυτη σε Ηγέτες με Τούρκικη καταγωγή!!»
YIANNOULIS  |  10:55

Καρναβάλι Πάτρας: Φυλάκιση έως 2 έτη για όσους δεν πειθαρχήσουν στην ματαίωση

«Κοντός ψαλμός ..... Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά, για παραβάτες Κρατικών οδηγιών!!!!»
YIANNOULIS  |  10:43

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία οι νησιώτες

«Δυστυχως, οσο και αν ακουγεται ρατσιστικο, σε πολυ λιγο θα αρχισουν και φονικες επιθεσεις εναντιων ολων ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:15

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X