ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική κρίση με ροζ φόντο στα κατεχόμενα

Η πορεία προς ένα χαοτικό συνέδριο - «Βγήκαν τα μαχαίρια» στην τ/κ Δεξιά - Αποσύρθηκε ο Σανέρ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η μεγάλη πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα με την παραίτηση της «κυβέρνησης» μειοψηφίας και την κυκλοφορία ενός ροζ βίντεο που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον «Πρωθυπουργό», συνεχίζεται και προσλαμβάνει νέες διαστάσεις. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του κρίσιμου συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η μεγάλη αναμέτρηση για την ηγεσία του μεγαλύτερου τουρκοκυπριακού κόμματος έχει μεταφερθεί στο «δικαστήριο».

Σε «δίκη» που συνεχίστηκε την Δευτέρα σε «δικαστήριο» της Αμμοχώστου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων άφησε να εννοηθεί ότι ο Φαίζ Σουτζούογλου, ο οποίος φιλοδοξεί να αναλάβει την ηγεσία του UBP από τον Ερσάν Σανέρ, φέρει μερίδιο ευθύνης στο μεγάλο σκάνδαλο που «ταρακουνά» τα κατεχόμενα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο Σανέρ αποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, από την κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας του UBP, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση κατά του Σουτζούογλου.

Στο μεταξύ, ο Τατάρ δέχεται κριτική από μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας με το σκεπτικό ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν λαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση διέξοδο από την μεγάλη πολιτική κρίση. Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης, ο Τ/κ ηγέτης συνεχίζει τις επισκέψεις του στην Τουρκία και καθυστερεί την παράδοση της εντολής σχηματισμού της νέας, μεταβατικής «κυβέρνησης».

Σύμφωνα με Τ/κ αναλυτές, υπό την σκιά των εξελίξεων στα κατεχόμενα, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα του συνεδρίου.

Οι εξελίξεις στο ροζ βίντεο

Την Δευτέρα, 5 κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ροζ βίντεο εμφανίστηκαν ενώπιον «δικαστηρίου» της Αμμοχώστου. Η ακρόαση της Δευτέρας διήρκησε περίπου 4 ώρες. Στο τέλος της «δίκης», οι «δικαστές» αποφάσισαν την συνέχιση της «προφυλάκισης» των 5 κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του ροζ βίντεο

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται μια γυναίκα και ένας άνδρας σε προσωπικές στιγμές τους. Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο δεν είναι άλλος από τον Σανέρ, ο οποίος πριν από δυο εβδομάδες παραιτήθηκε από το αξίωμα του «πρωθυπουργού». Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους Τ/κ δημοσιογράφους, ο Σανέρ συμμετείχε στο επίμαχο βίντεο από ένα αποχωρητήριο της «βουλής». Η κυκλοφορία του βίντεο και αυτών των πληροφοριών προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην τ/κ κοινότητα.

Προς τα τέλη της εβδομάδας, η πολιτική αναστάτωση στα κατεχόμενα έλαβε νέες διαστάσεις με την κυκλοφορία νέων ροζ βίντεο που αφορούν Τ/κ πολιτικούς και αξιωματούχους και την δήλωση του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί με την κοινή γνώμη ένα αρχείο που αφορά τις προσωπικές στιγμές πολλών Τ/κ πολιτικών. Το συγκεκριμένο αρχείο προηγουμένως ήταν στην κατοχή του Τ/κ «επιχειρηματία» Χαλίλ Φάλγιαλι. Ο Φάλγιαλι «προφυλακίστηκε» πριν από λίγες ημέρες για υπόθεση άσκησης βίας σε εργαζόμενο της επιχείρησής του. Σύμφωνα με τους τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους, το γεγονός ότι το ροζ βίντεο που αφορά τονΣανέρ ήρθε στο προσκήνιο αμέσως μετά από την «προφυλάκιση» του Φάλγιαλι δεν είναι τυχαίο. Ο Φάλγιαλι ενδέχεται προηγουμένως να απείλησε την «κυβέρνηση» για να προλάβει τις εξελίξεις που αφορούν τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση του ροζ βίντεο θα εξακολουθήσει να απασχολεί την τ/κ επικαιρότητα κατά την επόμενη περίοδο. Η «εκδίκαση» της όλης υπόθεσης έλαβε παράταση. Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του μεγάλου συνεδρίου του UBP, οι «δικαστές» θα εστιάσουν για μια ακόμη φορά στο «ροζ βίντεο». Η τ/κ κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την τελική γνωμάτευση των νομικών για την όλη υπόθεση.

Δεν διεκδικεί ο Σανέρ

Το αποτέλεσμα της «δίκης» αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος ο Σανέρ, ο οποίος πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε την απόσυρση του από το συνέδριο του UBP. «Τόσο οι αποκαλύψεις της αστυνομίας όσο και οι ομολογίες του Φαίζ Σουτζούογλου για τη γυναίκα στο επίμαχο βίντεο αποδεικνύουν [τον ρόλο του κ. Σουτζούογλου στην σκευωρία]». Ο Φαίζ Σουτζούογλου δεν μπορεί να αθωωθεί λέγοντας «δεν ήξερα». Είμαι βέβαιος ότι ο Σουτζούογλου θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ σε μια νομική μάχη εναντίον του», δήλωσε ο Σανέρ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, την αποχώρηση του από την «πρωθυπουργία».

Χαοτικό συνέδριο

Τα όσα ακούστηκαν στο «δικαστήριο» της Αμμοχώστου την Δευτέρα έφεραν σε δύσκολη θέση τον Σουτζούογλου, ο οποίος εδώ και ένα έτος δίνει αγώνα δρόμου για να αναλάβει την ηγεσία της τ/κ Δεξιάς. Την Δευτέρα, σε ορισμένα τ/κ μέσα ενημέρωσης, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Σουτζούογλου ήταν ενήμερος για το ροζ σκάνδαλο πριν από την κυκλοφορία του επίμαχου βίντεο. Ο Τ/κ πολιτικός αρχικά επιχείρησε να διαψεύσει αυτήν την πληροφορία. Ωστόσο, στην πορεία άλλαξε στρατηγική και ανακοίνωσε ότι στο παρελθόν προσεγγίστηκε από άτομα που πρότειναν στον ίδιο την δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούν τον «Πρωθυπουργό». Ο Σουτζούογλου ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε υπόψη του τις σχετικές συστάσεις και ότι δεν πρόκειται να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τα προβλήματα στην προσωπική ζωή των πολιτικών αντιπάλων του.

Σημειώνεται ότι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση του ροζ βίντεο που «προφυλακίστηκαν» είναι ο πρώην γραμματέας του Σουτζούογλου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε μόλις μια εβδομάδα πριν από το κρίσιμο συνέδριο του UBP. Το συνέδριο του UBP θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και την ηγεσία του θα διεκδικήσουν : o Σουτζούογλου, o Χασάν Τατσόϊ και o Ζορλού Τορέ. Σύμφωνα με Τ/κ αναλυτές, υπό την σκιά των εξελίξεων στα κατεχόμενα ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα του συνεδρίου.

Βολές κατά του Τατάρ

Στο μεταξύ ο Τατάρ δέχεται κριτική από μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας. Η κριτική αφορά δυο κινήσεις του «Προεδρικού». Πρώτον, ο Τατάρ καθυστερεί τον σχηματισμό της μεταβατικής «κυβέρνησης» και δεύτερον παρά την συνέχιση της μεγάλης πολιτικής κρίσης, συνεχίζει τις επισκέψεις του στην Τουρκία.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, τα τ/κ ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Τατάρ θα αναμένει το τελικό αποτέλεσμα του συνεδρίου του UBP προτού λάβει τις αποφάσεις του για την μεταβατική «κυβέρνηση» και τις πρόωρες «εκλογές». Σύμφωνα με τους Τ/κ δημοσιογράφους, ο Τ/κ ηγέτης επιθυμεί να παραδώσει στον νικητή του συνεδρίου του UBP την εντολή σχηματισμού της μεταβατικής «κυβέρνησης». Αυτή η επιλογή προκαλεί την δυσανασχέτηση της αντιπολίτευσης και κύκλων της τ/κ Δεξιάς, με το σκεπτικό ότι ο Τατάρ περιπλέκει τις πολιτικές εξελίξεις και ευθύνεται για το χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Πολλοί είναι οι Τ/κ πολιτικοί και αναλυτές που τονίζουν ότι ο Τατάρ θα έπρεπε να παραμείνει στο νησί και να επικεντρώσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την κριτική που δέχεται ο νυν ηγέτης της τ/κ κοινότητας, στο προσκήνιο της επικαιρότητας ήρθε την Δευτέρα η νέα αναμέτρηση του τέως Τ/κ ηγέτη με την Άγκυρα. Ο Μουσταφά Ακιντζί εξαπέλυσε νέα μετωπική επίθεση κατά του αυταρχισμού της Άγκυρας με αφορμή την υπόθεση των 10 πρεσβευτών δυτικών χωρών στην Άγκυρα, οι οποίοι βρέθηκαν μόλις ένα βήμα πριν από την απέλασή τους από την Τουρκία. Η απάντηση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ στον Ακιντζί υπήρξε άμεση και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση