ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στόχος η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης»

ΚΥΠΕ

Δηλώνοντας την πρόθεσή της να εργαστεί για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η Στάλω Χατζηγιάννη ορκίστηκε σήμερα στη θέση Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατά την τελετή διαβεβαίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην παρουσία της οικογένειάς της, συνεργατών και στελεχών της κυβέρνησης, η Στάλω Χατζηγιάννη ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αποφάσισε και τον διορισμό της στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από το βήμα της τελετής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι προχώρησε στον διορισμό της κ. Χατζηγιάννη ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, «λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της νομικής της κατάρτισης, την καταγεγραμμένη πείρα κατά την ευδόκιμη και πολυετή θητεία της, αλλά και ο ήθος που επέδειξε και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της ως λειτουργός της δικαιοσύνης». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι θα φέρει εις πέρας τα νέα της καθήκοντά με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε επτά δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των δομών που αφορούν στη απονομή δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, στη δρομολόγηση Ίδρυσης Σχολής Δικαστών, στη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς καθώς και στους νέους νόμους για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, για Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και για το lobbying. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ψηφιοποίηση των δικαστηρίων μέσω του e-Justice και i-justice, με την ηλεκτρονική καταχώρηση δικαστικών εγγράφων, καθώς και στην Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου.

Μίλησε, ακόμα, για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας δικαστηρίων για εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα, καθώς και για τη αύξηση του αριθμού των Δικαστών και για την υλοποίηση έργων κτηριακής υποδομής, με συνολικές δαπάνες πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξέφρασε, δε, την ευχή ότι θα ψηφιστούν το αργότερο εντός Ιουνίου από τη Βουλή και τα νομοσχέδια για επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και δημιουργίας ξεχωριστού Εφετείου για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Υπενθύμισε ότι εκκρεμούν στη Βουλή και οχτώ νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση του δικαίου, περιλαμβανομένου του οικογενειακού, ενώ ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της Υπηρεσίας των Δικαστηρίων, το λεγόμενο Court Service, που θα απελευθερώσει πολύτιμο χρόνο από το δικαστικό Σώμα. Στόχος των πιο πάνω κινήσεων, όπως είπε, είναι «να έχουμε μια πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ώστε επιτέλους και να είναι και να απονέμεται ταχέως η δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητα για ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων και την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως αυτό καταδεικνύεται και από τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων στο Σχέδιο «Κύπρος - το Αύριο», με τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων που υπερβαίνουν τα 20 εκ. ευρώ». Απευθυνόμενος προς την κ. Χατζηγιάννη, πρόσθεσε ότι στο έργο αυτό καλείται να συνεισφέρει και η ίδια, «ώστε να απονέμεται επιτέλους ταχέως η δικαιοσύνη και να αντιμετωπίζονται οι μόνες κριτικές που ακούγονται, όχι για το κύρος ή για την ακεραιότητα, αλλά για την καθυστέρηση, και βεβαίως ευθύνη της πολιτείας και όλων μαζί συνεργαζόμενοι να το επιτύχουμε».

Η Στάλω Χατζηγιάννη, μιλώντας με τη σειρά της κατά την τελετή, είπε ότι αντιλαμβάνεται τον διορισμό της «στο ύψιστο σκαλοπάτι της δικαστικής πυραμίδας», ως το τέλος μίας πορείας 26 ετών σε όλες τις βαθμίδες και δικαιοδοσίες της πρωτόδικης απονομής δικαιοσύνης, καθώς και την αρχή μίας νέας πορείας στη δευτεροβάθμια απονομή δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται ένα επικίνδυνο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο, όπως είπε, αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις κοινωνίες. Πρόσθεσε ότι οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αντίστοιχη της παραβίασης από την οποία υποφέρει και η Κύπρος, από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την απαξίωση από πλευράς των πολιτών. «Η δικαιοσύνη που δεν απονέμεται γρήγορα, δεν είναι δικαιοσύνη» είπε, εξηγώντας ότι «ως κράτος έχουμε αποτύχει να ανταποκριθούμε πλήρως στο ύψιστο καθήκον της εμπέδωσης και επικράτησης σε όλους τους τομείς, των αρχών που αποδίδουν τη σύγχρονη έννοια του κράτους δικαίου».

Ανέφερε ακόμα τις ευθύνες που φέρει διαχρονικά η Πολιτεία, η οποία διαχρονικά δεν επένδυσε τα στοιχειώδη στον τομέα της δικαιοσύνης και σημείωσε ότι «την παράλειψη αυτή η παρούσα Κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει με την εξαγγελθείσα εδώ και χρόνια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται άμεσες ενέργειες για την λύση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και το στεγαστικό ζήτημα των δικαστηρίων, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις προσπάθειες που γίνονται όσον αφορά τη στέγαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οι οποίες, όπως είπε, δε θα επιλύσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.

Είπε, επίσης, ότι και οι φορείς απονομής της δικαιοσύνης φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αφού παρέλειψαν να προβούν έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες προς το κράτος για επίλυση των προβλημάτων και δεν αξιοποίησαν όσο θα έπρεπε τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ώστε να εισαχθούν απλές και ευέλικτες διαδικασίες για απονομή της δικαιοσύνης. «Παρά τις όποιες αδυναμίες του συστήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη, ο δικαστής οφείλει να εξεύρει τρόπους ώστε να τα υπερβεί και να ανταπεξέλθει στην αποστολή του», κατέληξε η κ. Χατζηγιάννη, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα καθήκον που οφείλει το Σώμα στη νέα γενιά.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και τους οικείους τους και ιδιαίτερα τους γονείς της, που παρακολούθησαν την τελετή συγκινημένοι.

Επιπρόσθετα, από το βήμα της τελετής, η κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε και ευχές για ταχεία ανάρρωση της Υπ. Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέγοντας ότι «τα δυσάρεστα νέα για την υγεία της με έχουν συγκλονίσει και προσθέτω τις ευχές μου σε αυτές χιλιάδων άλλων ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση