ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβης Ουγγαρίας: Σταθερή η υποστήριξη για ειρηνική επίλυση Κυπριακού

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Ουγγαρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Στις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ουγγαρία, καθώς και στη συστηματική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας αναφέρθηκε ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Erik Haupt, σημειώνοντας παράλληλα τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Ουγγαρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Ο ΥΠΕΞ και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας μιλούσαν σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας - η οποία εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου - και την 66η επέτειο της Επανάστασης και της Μάχης για Ελευθερία το 1956, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Παρόντες ήταν επίσης η Επιτετραμμένη του Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο, Δρ. Krisztina Lakos, και του Επίτιμου Γενικού Πρόξενου της Ουγγαρίας στην Κύπρο, Κωστάκη Λοΐζου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, την κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού και προξενικού σώματος, καθώς και διακεκριμένοι καλεσμένοι από την οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Επίσης, παρούσα ήταν και η Υποστράτηγος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ingrid Gjerd, Ούγγροι στρατιώτες που υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και Ούγγροι πολίτες που κατοικούν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και Κύπρο μίλησε για τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Ουγγαρία, καθώς και τη συστηματική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, πολιτισμού, ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ αναφέρθηκε και στις συναντήσεις νωρίτερα την ίδια ημέρα μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjârtô, με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ο κ. Szijjârtô και ο κ. Προδρόμου συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα συνεργασίας στους τομείς ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Επιπρόσθετα, μόλις την περασμένη βδομάδα υπογράφηκε άλλο ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στη Βουδαπέστη, μεταξύ του κ. Ταμάς Μέντσερ, Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα διμερών σχέσεων, και του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίου. Το Μνημόνιο προνοεί συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στατιστικών, ενθάρρυνση του τουριστικού ρεύματος από τη μία χώρα στην άλλη, με έμφαση στον τουρισμό υγείας και ευεξίας. Με το μνημόνιο αυτό οι δύο χώρες αναλαμβάνουν να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί άλλα τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας: συνεργασία στον τομέα των πολιτικών διαβουλεύσεων, της ενέργειας, της γεωργίας και της διαχείρισης των υδάτων», προσέθεσε.

«Τόσο η Κύπρος όσο και η Ουγγαρία δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη συνεχή εμπλοκή και συνεννόηση της ΕΕ με τους ανατολικούς και νότιους εταίρους της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας. Η Ουγγαρία ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαλόγου», κατέληξε ο κ. Haupt.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί πολυετείς αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ενάντια στην καταπίεση, και τόνισε ότι εορτασμοί όπως η Ουγγρική Εξέγερση του 1956, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος και ο διχασμός μαστίζουν την Ευρώπη, δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, καθώς και τα χιλιάδες θύματα.

Σημειώνεται επίσης πως αφού ευχαρίστησε την ουγγρική αντιπροσωπεία που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουγγαρίας για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ομολόγου του, Υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας νωρίτερα την ίδια ημέρα, δηλώνοντας ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί απτή απόδειξη της συνεχούς ενδυνάμωσης των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ολοένα και ενισχύονται, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα τουρισμού, εμπορίου, ανώτερης εκπαίδευσης, ενέργειας και πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση